Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Kronhusteatern går i konkurs

Sommarens uppmärksammade teatersatsning i Kronhuset blev en ekonomisk katastrof. Nu begärs bolaget bakom Kronhusteatern i konkurs.

Publiken svek, biljettförsäljningen gick dåligt. I slutet av augusti stod det klart att Kronhusteatern inte hade råd att betala hyran till Göteborg Wind Orchestra (GWO), som har upplåtit sina lokaler i Kronhuset i andra hand.

Ingen lön till ensemblen

Det fanns inte heller pengar till att betala ut lön till ensemblen.

- Det är ju mina kollegor och vänner och att de inte fick sin sista lön är jag jätteledsen över, säger Mikael Reuterberg, teaterdirektör och eldsjälen bakom Kronhusteatern.

Läs också: Skrev öppet brev med vädjan om bidrag

Teatern fick ett startbidrag på 150 000 kronor från Göteborg & Co, men några kommunala eller regionala bidrag har man inte fått. Istället har Reuterberg betalat drygt en miljon ur egen ficka.

- Hade jag haft en miljon till hade jag lagt upp det, men det här är en ekonomisk katastrof även för mig personligen, säger Mikael Reuterberg, som nu är arbetssökande.

Begärde själv företaget i konkurs

Han har själv begärt Reuterberg Produktion AB i konkurs, detta efter att ett försök med "frivilligt ackord" misslyckats, då inte alla fordringsägare gick med på att dela på de pengar som fanns att tillgå i bolaget.

- Nästan alla sa ja, men några sa nej och då föll alltihop, säger Mikael Reuterberg.

"Borde kanske haft en kändis med"

På onsdagsmorgonen hade han ett första möte med konkursförvaltaren och han säger sig inte veta exakt hur stora skulder bolaget har, men hyresskulden till GWO är på omkring 150 000 kronor, ungefär hälften av sommarens hyra.

Vad hade du kunnat göra annorlunda?
- Jag borde kanske ha haft en kändis med, i stället valde jag att ha flera duktiga människor i ensemblen. Kanske tiden inte var inne för staden, vi skulle självklart behövt mer stöd från stad och region.

Läs också: Höga ambitioner inför starten

Mikael Reuterberg vägrar dock att släppa sin dröm. Han och flera personer ur ensemblen har startat en ideell förening som ska försöka driva teatern vidare. Bidragsansökningarna är redan inskickade.

"Folk stoppar mig på stan"

- Folk stoppar mig på stan och säger att det var så fantastiskt i somras, samtidigt som det har varit väldigt tungt att det har gått ekonomiskt åt helvete. Nu ska vi plocka upp skärvorna och se vart det leder. Jag hoppas på en fortsättning.

GWO:s vd Stig Fredriksson är dock tveksam till ett fortsatt samarbete.
- I vårt avtal ingick en gemensam ambition att hitta en fortsättning efter utvärdering av den här sommaren, men det blir en helt ny situation när han inte kan betala sina skulder, säger Fredriksson.