Kritiserad debattör på Dramatens scen

I november ska Amanj Aziz stå på Dramatens scen och berätta om islamofobi. Han har påstått att bland andra Expo, Mona Sahlin och terroristen Anders Behring Breivik ingår i ett islamofobiskt nätverk.

ANNONS
|

–Löjeväckande, säger journalisten och författaren Magnus Sandelin, som också är utpekad i Amanj Aziz två år gamla analys, som finns att läsa på sajten nyansmuslim.se.

Magnus Sandelin har i ett decennium granskat och skrivit om politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige. I februari 2015 var han researcher när SVT:s Uppdrag granskning visade ett reportage om den svenske IS-krigaren "Adam".

"Det är inte seriöst"

Efter det gjorde Amanj Aziz analysen, som även kopplar ihop namn som den högerextrema debattören Ingrid Carlqvist, terrorexperten Magnus Ranstorp och morgontidningen Gefle Dagblad i ett nätverksdiagram över den globala islamofobin, något som Magnus Sandelin beskriver som "bekymmersamt".

–Jag ser honom inte som en vettig debattör. Hans bild av hur det funkar är så absurd, att han kopplar oss till Behring Breivik, en av de värsta terroristerna i modern tid. Det är inte seriöst, säger Magnus Sandelin.

ANNONS

I höst ska Amanj Aziz stå på Dramatens lilla scen och framföra en så kallad performance lecture, en dramatiserad föreläsning, med titeln Muslim Ban – islamofobin och den muslimske mannen som ständig förövare.

Vera-Zavala inte förvånad

Med sig på scenen har han hiphopartisten Carlito, som ska framföra en spoken word-text. För idé och regi står America Vera-Zavala. Hon är inte förvånad över kritiken.

–Det blir alltid jättemycket protester när man tar upp den här typen av ämnen. Det är ofta de som skriker "släpp Mohammedkarikatyrerna fria" högst som samtidigt inte vill att vissa personer ska få prata, säger hon.

Magnus Sandelin är dock noga med att han inte anser att föreställningen borde stoppas.

–Yttrandefrihetsmässigt är det intressant att höra alla röster, dessutom är det här ett konstnärligt projekt och då ska taket vara extra högt, men det är tragikomiskt och lite uppseendeväckande att han ska tala om islamofobi, säger Sandelin.

Samröre med Al-Taqwa och IERA

Han är kritisk mot Amanj Aziz av flera skäl.

–Han är väldigt radikal och har samarbetat med till exempel Al-Taqwa ungdomsförening, en grupp med unga muslimer i Stockholm som sympatiserar med väldigt extrema föreläsare, säger Sandelin.

–Han har också tagit den brittiska organisationen IERA, Islamic Education and Research Academy, till Sverige. De har representanter som har försvarat fruktansvärda saker.

ANNONS

"Någon hade blivit upprörd över någonting"

America Vera-Zavala vill inte kommentera Amanj Aziz tidigare engagemang.

–Jag tänker inte gå in i en diskussion "det här har han sagt eller inte sagt". Jag har inte bett en person ställa sig på scen för att han ska ta avstånd från en massa saker. Det vi kommer få höra är en personlig upplevelse av att vara utsatt för islamofobi, säger hon.

Är det rimligt att låta just Aziz beskriva den svenska islamofobin?

–Jag tror att vem jag än hade valt att ställa på scen, av dem som är mer aktiva inom den muslimska communityn, så hade jag fått det här samtalet, för någon hade blivit upprörd för någonting.

Vill göra upp med stereotyp

America Vera-Zavala har tidigare gjort den rosade föreställningen Svenska hijabis, där fem unga svenska kvinnor i sjal berättade om sina liv. Den här gången vill hon ge plats åt en annan figur som många har fördomar om: Mannen som är aktiv och syns mycket i den muslimska communityn.

Vad hoppas du att föreställningen ska ge publiken?

–Det är fint när en publikgrupp får se sig själv på scen som man är och inte utifrån de gängse stereotyperna och att det inte är negativt, inte en berättelse om terrordåd eller problem i förorten. En annan publikgrupp kanske kan få sig en tankeställare av att höra någon som man aldrig har lyssnat på förut.

ANNONS
ANNONS