Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritiserad audition dras tillbaka

En audition som skulle ha anordnats av Arbetsförmedlingen under Göteborgs kulturkalas har väckt starka reaktioner bland flera svenska skådespelare. Där skulle arbetslösa skådespelare bedömas inför publik, något som många menade var respektlöst. Nu dras programpunkten tillbaka.

– Den sortens jippo är att skita på skådespelaryrket, säger skådespelaren Kjell Wilhelmsen som är en av dem som kritiserat arrangemanget.

– En audition är redan en utsatt situation, särskilt för någon som är arbetslös. Att sedan behöva prestera inför både arbetsgivare och publik är bara absurt, jag förstår inte hur de tänkt, säger han.

Under Göteborgs kulturkalas skulle Arbetsförmedlingen kultur media väst anordna en audition med arbetslösa, professionella skådespelare på Göteborgs Stadsteater. Allmänheten hade då möjlighet att boka gratisbiljetter till arrangemanget för att se hur en riktig audition går till.

På sociala medier har flera skådespelare reagerat. Maria Lundqvist skrev bland annat på Facebook att "En anställningsintervju, oavsett vilket jobb du söker, sker bakom lyckta dörrar av respekt för den som söker jobbet. Det säljer man inga sittplatser till för någon annan att betrakta".

Även sångerskan Lisa Nilsson upprördes och skrev på sin Instagram "Maken till respektlös dumhet. Publik? I en så skör situation. Skäms!"

Men nu drar alltså Arbetsförmedlingen tillbaka programpunkten från kulturkalaset.

– I samråd med Teaterförbundet och Göteborgs kulturkalas har vi kommit fram till att vi inte kommer att genomföra arrangemanget, säger Tiina Zizanis som är arbetsförmedlingschef på Arbetsförmedlingen kultur media väst.

– Publiken var inget självändamål utan är en del av programmet. Vi trodde att publiken skulle ge positiv energi men nu har vi förstått att så inte är fallet och det har vi tagit till oss, säger hon.

Den planerade provspelningen kommer fortfarande att anordnas, men bakom stängda dörrar.

– Det är en möjlighet för skådespelare att möta arbetsgivare så det kommer fortfarande att genomföras, säger hon.

Tiina Zizani menar också att den planerade provspelningen inte var tvingande på något sätt, och inte hade påverkat de arbetslösa skådespelarnas a-kassa.

– Det är en aktivitet som erbjuds men den är helt valfri och påverkar definitivt inte a-kassan, säger hon.

Pelle Bolander är frilansande skådespelare och en av dem som hade anmält sig till Arbetsförmedlingens audition.

– Även om provspelningen inte är tvingande så ska man som inskriven på Arbetsförmedlingen visa samarbetsvilja och ta de tillfällena som dyker upp, därför kände jag mig nödgad att delta, säger han.

– Jag har inget problem med att provspela inför publik men jag har förståelse för att andra människor kan ha det. Därför är det principiellt fel att ha en publik i en sådan situation, säger Pelle Bolander.

Men han menar också att arrangemanget ändå var en möjlighet för frilansande skådespelare att visa upp sig.

– I vanliga fall får man inte ens ett svar när man som frilans hör av sig till uppdragsgivare och därför var det här ett bra sätt att få kontakt med potentiella arbetsgivare, säger han.

Björn Sandmark som är vd för Göteborgs stadsteater menar att han inte visste vad arrangemanget innebar, annat än att teatern upplät sina lokaler till Göteborgs kulturkalas som skulle ordna en audition.

– Vi brukar samarbeta med kulturkalaset och jag visste inte så mycket om den här provspelningen förutom att det var Arbetsförmedlingen som stod bakom den tillsammans med Kulturkalaset, säger han.

– Det är klart att vi har ett ansvar för vad som sker i våra lokaler men det här beslutet togs väldigt fort och jag tyckte att det lät som en bra möjlighet för skådespelare att visa upp sig. Däremot har jag inget minne av att jag fått information om att det skulle finnas publik på provspelningen, säger han.

Björn Sandmark säger också att Göteborgs Stadsteater själv inte hade kunnat tänka sig anordna auditions inför publik.

– Jag har ingen synpunkt på metoden men eftersom bl. a Teaterförbundet invänder mot den så är det för vår del inte aktuellt med provspelningar inför publik, säger han

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.