Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius lämnade Akademien förra veckan. Arkivbild.

Kritik mot Akademiens sena agerande

Svenska Akademien utlovar skärpta regler för jäv och sekretess och har nu lämnat advokatutredningen gällande ledamöternas koppling till Kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter. Bra, men för sent, tycker Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnat om sexuella trakasserier från Kulturprofilen i DN.

I ett hett emotsett pressmeddelande meddelar Svenska Akademien att man beslutat sig för att lämna över den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter.

Till TT säger Anders Olsson, som är ständig sekreterare tills vidare, att Akademien har haft en "djup kris med stora problem och stridigheter".

- Hela våren har varit slitsam. Vi har en rad planer och är bara i början av processen.

Han hoppas att Akademien ska få tillbaka de ledamöter som hoppat av, och säger att man nu har tre viktiga frågor framför sig: advokatutredningen, prisarbetet och frågan om jäv.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att de tagit emot handlingar från kulturinstitutionen.

Redan nästa vecka väntas beslut om förundersökning ska inledas fattas, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT. Men beslutet om eventuell förundersökning blir inte nödvändigtvis offentligt. Han vill inte gå in på vilka brottsanklagelser som kan vara aktuella i utredningen, inte heller hur omfattande den är i antal sidor.

"Utomordentligt fint"

Kjell Espmark, som lämnade sin stol i Svenska Akademien för två veckor sedan, säger till Aftonbladet:

- Det är utomordentligt fint att utredningen lämnas över till rättsvårdande myndigheter. Det är vad jag har önskat hela tiden, säger han och tillägger att han i övrigt inte vill uttala sig, då arbetet kring Akademien befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.

Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver i en kommentar till TT att det är bra att Akademien ser över organisationen och har insett allvaret i kritiken, "om än alldeles för sent". Hon anser även att advokatutredningen "självfallet bör offentliggöras" samt att det framstår som "djupt orättfärdigt" att den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius fick träda åt sidan.

"Akademien bör enhälligt sträva efter att hon ska komma tillbaka, åtminstone till sin stol", skriver hon.

Räcker inte

Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap och medieforskare vid Stockholms Universitet, var en av de drivande bakom det andra forskaruppropet. Hon säger att Akademiens pressmeddelande är ett steg framåt.

- Men det handlar inte bara om att skriva saker utan också om att göra. Än så länge är det svårt att säga att det räcker med det här pressmeddelandet, vi måste också få se resultat, säger hon.

Elise Karlsson är en av de 18 kvinnor som vittnat i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier från kulturprofilen. Hon anser inte att pressmeddelandet och slutsatserna i det återupprättar förtroendet för Akademien.

- Tvärtom blir det rätt märkligt att man nu plötsligt känner att man kan lämna över advokatutredningen till myndigheterna, efter att man så länge motsatt sig det. Att det krävdes den kvinnliga ledarens avgång för att man plötsligt skulle kunna genomföra en sådan handling, säger hon.

TT: Är det i dina ögon ändå inte bra att Akademien nu överlämnar advokatutredningen till rättsapparaten?

- Det är ju det positiva, sedan fanns det väldigt lite om vilka konkreta åtgärder de kommer att vidta för att verkligen ta itu med den här jävsproblematiken.

Bromsa förfallet

Förläggaren Svante Weyler säger att de slutsatser som Akademien kommit fram till är "så mycket som man kan begära av den här Akademien eller av dem som är kvar i den nu", och att de förmodligen kommer "bromsa förfallet".

- Pressmeddelandet säger egentligen två saker: vi vet i vilken värld ni lever och vi vill leva i samma värld som ni. Det finns en verklighetstillvändhet i detta pressmeddelande som jag inte sett tidigare, säger han.

- Det andra viktiga är att de säger själva att "vi behöver ta hjälp av omvärlden. Vi behöver skaffa oss juridisk kompetens." Det behöver inte betyda en jurist i Akademien, det kan betyda att de frågar en jurist om saker och ting. Jag tror att de lät bli att göra det på ett fullständigt absurt sätt och tänkte att de kunde hantera det själva, men det tyckte ingen annan, säger han.