Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ledamoten Kristina Lugn tar Horace Engdahl i försvar. Arkivbild.

Kristina Lugn: Jag avgår om Horace lämnar

Svenska Akademiens avhoppade ledamöter Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark kan tänka sig att återvända – om Horace Engdahl avgår. Ett krav som Kristina Lugn vägrar att acceptera. "Jag skulle också avgå om han tvingades göra det.", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Turerna inom Svenska Akademiens pågående kris fortsätter. Innan maj är över har den decimerade Akademien planer på att fylla fyra tomma stolar. Ett uppdrag som i dagsläget inte är möjligt, till följd av att Akademien är för få för att enligt stadgarna välja in nya ledamöter.

Under torsdagen sammanträdde Akademien traditionsenligt i Börshuset i Gamla stan. Sammankomsten, som var den näst sista inför sommaren, började klockan 17 men ledamöterna var fåordiga både när de lämnade och anlände till mötet.

Ledamoten Göran Malmqvist vägrade svara på journalisternas frågor om Akademien kommit något närmare att lösa upp knutarna när han lämnade vid klockan 19.

Lugns krav

En lösning presenterades i veckan av ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark som sedan en tid inte längre deltar i arbetet i Akademien, men erbjuder sig att återvända – om ledamoten Horace Engdahl ger upp sin stol. Det skulle innebära att Akademien når stadgarnas krav på tolv aktiva ledamöter som krävs för att välja in nya ledamöter till Svenska Akademien.

Men nu sätter Kristina Lugn käppar i hjulet.

"Det är både ytterst viktigt att de 'avhoppade' återvänder. Och att Horace är kvar. Jag kommer inte att medverka till att han tvingas bort från Akademien. Jag förstår inte det kravet. Så situationen är hopplös, tills någon kommer på en lösning.", skriver Kristina Lugn i ett mejl till Expressen.

Lugn fortsätter med att uttrycka hopp om att de olika lägren bland akademiledamöterna ska komma fram till en "rimligare lösning".

"Den byteshandel de föreslår är varken snillrik eller smakfull, det är min spontana reaktion.", skriver hon.

Engdahl: "Dumhet"

Själv har Horace Engdahl beskrivit Danius, Englund och Espmarks ultimatum som en "dumhet" i ett mejl till SVT Kulturnyheterna.

Under onsdagen presenterade Engdahl även sin syn på stadgarna, som antydde en lösning för att välja in nya medlemmar – på tvärs med hovets bokstavstolkning av reglerna för nya inval till Akademien.

"Låt oss först som sist fastslå att den som tolkar Svenska Akademiens stadgar är Akademien själv. Vi inhämtar de expertsynpunkter som vi anser oss behöva, men avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan.", skriver Horace Engdahl i ett mejl till Expressen.