Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Lugn anländer till Svenska Akademiens sammanträde i torsdags.

Kristina Lugn: Har inte den synen på kvinnor

Enligt akademiledamoten Kristina Lugn har Sara Danius avgång inget att göra med att hon är kvinna. Hon tror heller inte att Danius roll som ständig sekreterare försvårades av det faktumet.

I torsdags lämnade Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare Sara Danius sitt uppdrag.

Efter beslutet har många svenskar, bland dem flera höga politiker, visat upp sig i knytblusar på sociala medier – i solidaritet med Danius och som ett feministiskt ställningstagande.

Men ledamoten Kristina Lugn tror inte att faktumet att Danius är kvinna har något med konflikten i Akademien att göra.

- Om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt inte tänkt så att det är en kvinna som måste gå, säger hon till Studio Ett i Sveriges Radio.

"Kunde inte göra annat"

Hon tror heller inte att det har försvårat Danius arbete.

- Faktum är att jag inte tror det, men det får man väl inte säga. Jag känner inte att männen i Svenska Akademien och jag själv har den synen på kvinnor. Det kan jag inte säga även om det vore jättebra om jag sade det.

Lugn beklagar samtidigt Danius avgång.

- Det var inte min avsikt att hon skulle avgå. Om man inte har majoritetens stöd, vilket hon inte hade, vad har man för val? Vad skulle hon göra? Om hon känner sig misstrodd kan hon ju inte göra mycket annat. Det var en demokratisk ordning, säger hon till Studio Ett.

"Otidsenliga maktförhållanden"

I sitt uttalande till TT i går skriver Danius, bland annat – och utan att gå in på detaljer: "Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid. Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas."

Hon skriver också att Svenska Akademien bör "vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck".

Samtidigt menar Svenska Akademiens direktör och nu tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson att det funnits problem med Danius ledarskap.

- Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, sade han till TT i går.