Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, är besviken på Eurovision. Arkivbild.

Kreml om ESC: De följer inte reglerna

Ryssland deltar inte i årets Eurovision Song Contest efter ett långdraget bråk med värdlandet Ukraina. Nu har Kreml uttalat sig om Eurovision-konflikten.

Det var under torsdagskvällen som radio- och tv-unionen EBU meddelade att Rysslands Julia Samojlova inte får delta i Eurovision-tävlingen i Kiev.

- Vi tycker att det känns tråkigt att Eurovision-arrangörerna inte kunde följa sina egna regler och inte kunde mana värdlandet att beakta reglerna för värdskapet, säger Dimitrij Peskov, talesperson för Kreml, rapporterar AFP.

Tv-bolaget som organiserar Eurovision i Ukraina har i sin tur sagt att Ryssland hela tiden varit mer intresserade av att underminera evenemanget än att faktiskt delta.

EBU har tidigare hotat att utesluta Ukraina från framtida tävlingar på grund av reseförbudet mot Samojlova, men nöjde sig med att "stark fördöma" att hon inte tillåts komma till Kiev.

Björkman: "tråkigt"

Eurovision-bråket har sin bakgrund i att värdlandets säkerhetstjänst har förbjudit Samojlova att resa in i landet efter att hon 2015 uppträdde på Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014.

- Det är tråkigt ur flera aspekter. Men framför allt är det en artist som sett fram emot det här som blir besviken, säger Christer Björkman, som är anlitad som tävlingsproducent för Eurovision i Ukraina, till SVT Kulturnyheterna.

EBU har erbjudit Ryssland att byta artist eller delta via videolänk, men Rysslands statliga tv-kanal har vägrat kompromissa och väljer dessutom att inte ens sända tävlingen.

- Enligt vår uppfattning är det här diskriminering mot det ryska bidraget och vårt team kan naturligtvis inte under några omständigheter ställa upp på sådana villkor, säger Jurij Aksjuta vid den statliga ryska tv:n till Reuters.

"Inte politiskt"

Chefen för statliga Kanal ett, Konstantin Ernst, har lovat att Julia Samojlova kommer att representera Ryssland nästa år, skriver AFP.

Björkman poängterar att EBU:s beslut motiveras av regler och inte av politik.

- Kanalen beslutar att inte sända och då kan man inte vara med, sådana är reglerna, säger han till SVT Kultur.