Alan Rickman, som spelade Severus Snape i "Harry Potter"-filmerna, gick bort förra året. Arkivbild.
Alan Rickman, som spelade Severus Snape i "Harry Potter"-filmerna, gick bort förra året. Arkivbild.

Krabba döps efter Snape i Harry Potter

En hemlighetsfull krabba blir nästa i raden av djurarter som får sitt namn efter någon i Harry Potters universum. Krabban upptäcktes för 20 år sedan i Guam, men har först nu kunnat identifieras som en egen art.

ANNONS
|

På grund av sin hemliga natur har den fått namnet "Harryplax Severus" efter Severus Snape, som i "Harry Potter"-böckerna lyckades dölja att han infiltrerat fiendelägret, skriver The Guardian.

Snape "bevarade en av berättelsens viktigaste hemligheter, precis som den nya arten som har undvikit att upptäckas tills nu, nästan 20 år efter den först hittats", skriver forskarna Jose Mendoza och Peter Ng som genomfört studien som beskriver krabban.

"Harry" i krabbans namn syftar dock inte på pojktrollkarlen, utan på Harry Conley, som först hittade krabban. Conley dök mycket utanför Guam efter att ha gått i pension från den amerikanska armén och samlade havsdjur som hobby. Harry Conley sköts till döds 2002 och hans exemplar överlämnades till biologen Gustav Paulay, som senare överlämnade dem till Peter Ng som är krabbexpert, skriver National Geographic.

ANNONS

Krabban är gulvit och tillbringar mycket tid gömd i skuggorna i grusdyner och döda koraller.

Fakta: Andra Potter-djur

Spindeln "Eriovixia gryffindori" fick sitt namn efter Godric Gryffindor, som var ägare till sorteringshatten i "Harry Potter". Anledningen var att spindeln liknade en knölig trollkarlshatt.

Dinosaurien "Dracorex hogwartsia" levde för 66 miljoner år sedan. J.K Rowling lät dinosaurien få döpas efter hennes skapelse eftersom hennes barn älskade dinosaurier.

Källa: The Guardian

ANNONS