Krönika: Säg att du är psykiskt förkyld

ANNONS
|

Jag vaknar och är sjuk, det känns i hela kroppen. Sms:ar chefen och skriver att jag är förkyld. Har feber faktiskt, kommer nog gå över på några dagar, så ingen fara. Ska dricka mycket vatten. Ja, precis, höstförkylningar kommer och går nu. Ja, jag ska krya på mig. Tack, tack. Lägger ifrån mig telefonen. Tittar upp i taket. Andas. Drar täcket över huvudet. Fosterställning. Men jag är inte är förkyld. Har ingen feber alls faktiskt. Ändå ljuger jag för chefen och säger att jag är sjuk och det är inte första gången.

Jag inte kan prata med någon i dag, inte möta en blick, inte kommunicera alls faktiskt. När jag spiller ut kaffe på köksbordet börjar jag gråta, när jag försöker välja kläder får jag panik och kan inte andas. Men jag är inte förkyld.

ANNONS

Jag lider av något som var fjärde svensk någon gång drabbas av. Jag har ångest. Men officiellt är jag förkyld. Feber faktiskt. Det här var några år sedan. I dag har jag fått hjälp att hantera hur jag är. Jag tar hand om mitt psyke ungefär som min hud. Har haft eksem sen jag var liten och vet att min hud är skör, måste smörja med lotion varje dag annars börjar det klia och blir eksem.

Det går bra för mig. Jag är programledare på radion, får skriva krönikor och har styrelseuppdrag. Människor ser mig som en pålitlig person, ger mig förtroende och respekterar det jag gör. Det är viktigt för mig. Att skriva det här är en risk. Psykisk ohälsa är inget vi av tradition skryter med eller skriver med på vårt cv. Psykisk ohälsa är fortfarande ett tabu och därför finns heller inga nyanser. I en undersökning som gjordes i år säger en av fyra chefer att de inte kan tänka sig att anställa någon med erfarenhet av psykisk ohälsa. Det kan enbart bero på okunskap och fördomar.

Önskar att vi ska prata om psykisk hälsa och ohälsa utan att viska och ljuga. Att det kan finnas nyanser. Att vår psykiska hälsa inte identifierar oss som personer. Att vi kan se på psykisk ohälsa som vi ser på andra åkommor. Något som kommer och går. Du kan bli frisk och du kan bli sjuk.

ANNONS

Samtidigt är jag inte ensam om att efterlysa prat. Har läst att andra efterlyser tv-sända galor om psykisk ohälsa. Vet inte om det skulle hjälpa. Ibland kan det räcka att börja med sig själv.

Så jag har ett förslag, om du inte orkar ordna en gala. Nästa gång du mår dåligt i hjärnan - ljug inte!

Säg att du är psykiskt förkyld. Ingen feber alls faktiskt, bara lite psykiskt förkyld.

Det ska jag börja göra.

Berätta gärna vad du tänker om att vara #psykisktförkyld

Läs mer om Emmy: Språkets röst ny krönikör i GP

ANNONS