Krönika: Dylan ett lika modigt som självklart val

ANNONS
|

Samma dag som Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur spelar han på The Cosmopolitan i Las Vegas. Jag har svårt att tänka mig ett bättre ställe att fira. Kanske tar han en drink i baren, kanske blir det bara en kopp the på rummet. Eller så sätter han allt på rött för att sedan försvinna längs närmaste highway. Dylans höstturné löper nämligen genom hela södra USA innan den tillfälligtvis landar i Fort Lauderdale, Florida den 23 november. Nobelpriset 2016 går bokstavligt talat till en poet som fortfarande befinner sig mitt i steget, mitt i gärningen.

Som dessutom alltjämt väcker starka känslor. Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius hann inte ens ta en konstpaus innan det höjdes upprörda röster om populism. I SVT:s tyckarsoffa satt den svenska litteratureliten med tappade hakor och lyckades inte få ur sig en enda redig tanke om Bob Dylans gärning.

ANNONS

Visst har Dylan alltid funnits med i diskussionerna. Men inte på fullt allvar, inte på riktigt. Det var förstås otänkbart att ge världens finaste litteraturpris till en simpel rockstjärna. Bob Dylan har varit en omöjlig pristagare av samma anledningar som att Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset. Han har varit för känd, för älskad, för folklig, för produktiv, kanske rentav för besvärlig och sist men inte minst alltför bäst.

Nu var det ändå hans tur. Ett lika modigt som självklart val. Bob Dylan är inte bara den som gav rockmusiken dess intellekt. Ingen annan poet är i närheten av att ha betytt lika mycket under de senaste femtio åren. Ständigt relevant, ständigt aktiv, ständigt skrivande, spelade och sjungande. Bob Dylan har haft så pass stark påverkan på såväl musiken som litteraturen, ja på hela populärkulturen, att det egentligen inte ens behöver påpekas. Alla, i alla fall i västvärlden, som satt sig vid skrivmaskinen eller hängt på sig en gitarr har varit tvungna att på det ena eller andra sättet förhålla sig till Bob Dylans låtar.

Bob Dylan famnar dessutom mer än bara sina egna ord. Ändå sedan debuten, men kanske framförallt på senare, år har han varit en levande kombination av jukebox, forskare och stigfinnare i den amerikanska folkmusikens historia. Så på sätt vis är priset till Bob Dylan också en hyllning till den stora amerikanska sångboken.

ANNONS

Nej, Bob Dylan är kanske inte författare i klassisk mening. Han är däremot poet. Och han är dessutom en sång och en dansman. En estradör, berättare, trubadur. Och inte minst en politisk, humanistisk, romantisk och på alla vis värdig motkraft till den pågående, alldeles förfärande fördumningen och trumpifieringen av Amerika.

Sällan har Akademiens motto om snille och smak passat så bra.

GP:s Johan Lindqvist har satt ihop en Spotifylista med 100 Dylan-låtar:

ANNONS