Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huvudrollsinnehavaren i "Korparna", Reine Brynolfsson, tillsammans med regissören och manusförfattaren Jens Assur. Arkivbild.

"Korparna" tävlar om nordiskt filmpris

Jens Assurs "Korparna" har chans att tilldelas Nordiska rådets filmpris på 350 000 danska kronor.

I juryns nominering står det bland annat att "Korparna" är "helgjuten, detaljskarp, episk".

"Med konstnärligt mod och kompromisslös konsekvens skapar Assur en gripande historia med universell räckvidd", fortsätter juryn.

Jens Assur säger att han är glad över juryns ord.

- Jag har velat göra en smal film som talar brett, jag har gjort en film som är modig, kompromisslös och som sticker ut. Jag har alltid sagt att "Korparna" är en film som kräver sin publik. Den kräver fokus och uppmärksamhet, säger Jens Assur och fortsätter:

- Den talar med små bokstäver. Den kräver ett engagemang, men den som är beredd att ta del av "Korparna" ser en film där de filmiska uttrycken är dragna till sin spets. Det upplever jag att juryn har sett, de har sett den filmen som jag har gjort. Det gör mig väldigt glad.

Utöver "Korparna", som alltså är Sveriges nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris, har "Vinterbrødre" (Danmark), "Armomurhaaja" (Finland), "Kona fer í stríð" (Island) och "Thelma" (Norge) chansen att tilldelas priset på 350 000 danska kronor.

Vinnaren tillkännages den 30 oktober i Oslo.