Konstverket ”Purpursnäckan” i Sannegården väcker känslor

En purpurfärgad snäcka har dykt upp på stranden i Sannegårdshamnen. Den har väckt en uppsjö med reaktioner, där några anser att konstverket är ”gräsligt ful”, medan andra menar att det är ”kul med något nytänkande”.
– Det hade varit väldigt tråkigt om ingen lade märke till det, säger Sara Hamon på Familjebostäder som är ansvarig för konstverket.

ANNONS
|

Ett nytt konstverk, ”Purpursnäckan”, har nyligen dykt upp på stranden i Sannegårdshamnen på Hisingen. Konstverket avtäcktes i slutet av maj och väckte snabbt starka reaktioner i Facebookgruppen ”Vad händer på Hisingen?”.

Ett inlägg om skulpturen har fått 1500 reaktioner och över hundra kommentarer.

”Kul när det kommer något spektakulärt”, skriver en person. ”Blir glad av färgklicken i den annars vita miljön ni har där på andra strandsidan” skriver annan, medan en tredje ställer frågan ”Vem har beslutat om denna gräsliga snäckstaty?”.

– Jag tror att sådana här verk som väcker känslor, då blir det väldigt tvådelat, några älskar det och några hatar det, säger Sara Hamon, chef för fastighetsutveckling på Familjebostäder, som har beställt och installerat konstverket, och fortsätter:

ANNONS

– Det hade varit väldigt tråkigt om ingen lade märke till det, det hade varit det värsta.

Är den purpurfärgad?

Andra ifrågasätter huruvida konstverket verkligen är purpurfärgat. ”Purpur är den rödaste av de fyra nyanserna”, skriver en person och fortsätter med ”det förvånar mig inte att "konstnärer" är 2024 inte ens kan namnen på färger”.

Sara Hamon säger att hon inte har någon aning om konstverket är purpur eller inte.

– Det är väl också en sån där grej. Man uppskattar ju färger olika.

Purpursnäckan kostade runt en miljon kronor. En procent av Familjebostäders utgifter för nyproduktion ska gå till konstnärlig gestaltning i offentliga miljöer. Procenten kan läggas i en pott för att sedan användas på ett större projekt, som det här.

Janne Nilsson bor i området, och tycker om konstverket.

– Den sticker ut, jag tycker den är jättefin.

Hanna-Sofia Stark och Fredrik Stark, som också bor i närheten, ställer sig lite mer frågande till snäckan.

– Den är ju inte ful men vi förstår inte riktigt syftet med den, säger Hanna-Sofia Stark.

Inte helt färdigställt än

Att Purpursnäckan hamnade i just Sannegårdshamnen beror delvis på läget nära vattnet, och delvis för att området tidigare saknat offentlig konst. Bostadsbolaget valde skulpturen, skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström, därför att den var havsinspirerad och för att de tyckte den höll hög kvalitet.

ANNONS

– Väldigt hög kvalité, verkshöjd som man säger, och den passar på platsen. Jag tycker det är så häftigt att konst väcker känslor. Och det känner jag att det här verkligen har gjort, säger Sara Hamon.

Bild: Sanna Tedeborg

Att konstnärerna inte är från Göteborg, något som kritiseras bland kommentarerna, är inget de har tänkt på.

– Det har inte varit något krav att det ska vara en lokal konstnär, men det är så klart roligt när det är det, säger Sara Hamon och fortsätter:

– Vi vill ju ha det bästa, de bästa konstverken.

Även om skulpturen nu är avtäckts så är området kring konstverket inte helt klart. De kommande veckorna ska en ”molusktrappa” som leder upp till snäckan gjutas klart och mer sand ska läggas till. Så småningom kommer även bänkar att sättas upp.

LÄS MER:Därför står en gorilla i gjutjärn på Gråberget

LÄS MER:Här är byggena som invigs i Göteborg 2024

LÄS MER:Familjebostäders skrytrenovering i Majorna får kritik av boende

ANNONS