Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Konstverken som ska färga Västlänken är utsedda

En enorm rosa meteorit kommer att landa i Olskroken och Centralens nya station kommer att genomsyras av traditionell kinesisk byggnadskonst. Nu är vinnarna klara i den första internationella konsttävlingen om Västlänken.

227 konstnärer anmälde sig i våras till tävlingen, där priset är att få vara med och påverka utformningen av de nya stationer som byggs i Göteborg när Västlänken växer fram.

Läs mer: Västlänken dekoreras - för 32 miljoner

Nu är de första två vinnarna utsedda: Katharina Grosse och Danh Vō, två internationellt erkända konstnärer.

– Två av vår tids mest angelägna konstnärskap kommer att påverka hur Göteborg ser ut för lång tid framöver. Det är förstås väldigt spännande, säger Lotta Mossum curator på Statens konstråd i ett pressmeddelande. 

Meteor landar i Olskroken

Tyska Grosses vinnande förslag är en stor rosa form, som av skisserna att döma ser ut som en lysande meteorit som har landat på kanten på järnvägsbron i Olskroken.

Meteoriten ska bada i rosa ljus som färgar både bron, gångstråk, cykelbanor och gräsmattan under bron.

Förändrar stadens skyline

Verket mäter 14x11x10 meter och kommer enligt pressutskicket från Statens konstråd, att förändra stadens skyline.

Grosse är känd för att arbeta med storskaliga installationer och kraftiga färger som tar mycket plats. I Sverige har hon tidigare gestaltat stationshuset i Vara.

Kinesiska träknutar i Centralen

Danh Vōs vinnande förslag till den nya tågstationen vid Centralen är betydligt mer lågmäld, men kommer ändå att genomsyra hela bygget.

Hans tolkning av ålderdomliga kinesiska träfogar kommer att integreras i allt från pelare, trappor och golv, till ledstänger, armaturer och möbler.

Vō flydde som liten med sin familj från Vietnam till Danmark. 2015 representerade han Danmark på Venedigbiennalen.

Ny konsttävling drar igång

Redan idag 10 januari börjar nästa internationella konsttävling. Den här gången gäller det de två stationerna som ska byggas i Haga och vid Korsvägen. Konstnärerna som vill delta ska lämna in intresseanmälan senast 21 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.