Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Konst i nya Citybanan, "Vardagens sal" av konstnären Åsa Lindström. KRO kämpar för att konstnärer ska få ordentligt betalt för sitt arbete. Arkivbild.

Konstnärernas Riksorganisation breddar sig

I år firar Konstnärernas Riksorganisation 80 år. Och under jubileumsåret går man nu formellt ihop med Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare för att tillsammans främja bild- och konstnärers villkor.

"Genom att formellt gå samman under namnet Konstnärernas Riksorganisation blir vi starkare och kan ägna mer tid åt att förbättra villkoren för konstnärligt arbete. Våra medlemmars situation är likartad oavsett uttrycksform, säger Sanna Svedestedt Carboo, vice ordförande för KRO, i ett pressmeddelande.

Inför jubileet framhåller KRO sin betydelse för reformer som visningsersättningen, följerätten och MU-avtalet men pekar på att mycket kvarstår att göra. I november släpps också nya undersökningen "Konstbranschen i siffror”, som ska ge en samlad bild av hur sektorn utvecklas.

"Så länge medianlönen för konstnärer ligger på 13 000 kronor får vi som företräder konstnärerna lägga vår energi på att påverka konstens villkor, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för KRO, i pressmeddelandet.