Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Lund agerade som det påhittade företagets vd och gav direktiv till sina anställda.

Konstnären som vill få britter ompröva brexit

Med falska nyheter och riktade annonser skapade den svenske multimediakonstnären Jonas Lund en påhittad propagandakampanj i London. Kampanjens uppdrag: upphäva brexit.

Genom att skapa verktyg som liknar det han kallar "Facebooks övervakningsapparat" vill Jonas Lund visa hur britterna kan ha påverkats inför folkomröstningen om brexit 2016.

Jonas Lund kallar utställningen, som gick under namnet "Operation earnest voice" och ägde rum i ett galleri, för ett fullt fungerande propagandakontor. Besökarna på galleriet kunde gå runt bland de anställda och även följa projektet via en livesändning på nätet.

Han arbetade som vd och styrde över tolv ”anställda” som rekryterats till projektet. De var alltifrån programmerare till personer med expertkunskaper i sociala medier och en pressfotograf som arbetat för Hillary Clinton och Barack Obamas presidentvalskampanjer. Personalen tog över en hel våning med datorer, minibar och mötesbord – och allt ägde rum bara några dagar före den viktiga brexitomröstningen i det brittiska parlamentet den 15 januari i år.

Filterbubblor

Med konstverket vill han ge insyn i hur människor omedvetet skapar sina egna nyhetsflöden, så kallade filterbubblor, och vilka mekanismer som ligger bakom hur de uppstår. Tanken är att lägga ut källkoden till de programmerade verktygen öppet så att allmänheten ska kunna ta del av materialet och förstå hur flödena i sociala medier funkar.

- Det handlar delvis om brexit men samtidigt handlar det inte alls om brexit, utan om hur man kan demokratisera alla verktyg som använts i politiska kampanjer, säger Jonas Lund.

Två dagar in i den påhittade kampanjen för att "vrida tillbaka" brexit bytte projektet fokus till att det påhittade företaget skulle bli mer vinstinriktat. Precis som Mark Zuckerbergs Facebook, anser Jonas Lund.

- Facebooks företagsmodell bygger på att samla på sig så mycket data om människor som möjligt för att kunna sälja vidare, påstår Lund.

Protester

Genom att programmera ett verktyg som med millimeterprecision kan rikta budskap till möjliga väljare, hoppas Jonas Lund göra människor medvetna om vilka annonser eller artiklar de får upp i sitt flöde på nätet.

- Då kan vi fixa brexit, då kan vi fixa klimatdebatten, då kan vi fixa allting, säger Lund entusiastiskt och menar att då skulle människor läsa på om frågorna utifrån ett faktamässigt perspektiv snarare än känslomässigt.

Det dröjde inte länge förrän personer ur en verklig kampanj för att Storbritannien skulle lämna EU, "Leave means leave", krävde att utställningen skulle stängas eftersom konsthallen är delvis finansierad med skattemedel.

"Att finansiera propaganda mot brexit med hjälp av skattebetalarnas pengar är fel, eventuellt brottsligt", skrev rörelsen på Twitter.

Katarina Sluis, som deltog i konstverket, beskriver att när projektet planerades var omröstningen i parlamentet om utträdesavtalet ur EU långt borta.

- Men med tajmingen och den omvälvande processen runt brexit blev det ett helt annat tonläge. Känslorna har verkligen varit starka och det satte en helt annan prägel på projektet, säger hon.

Visa påverkan

Jonas Lund hävdar att det inte finns vad vissa skulle kalla ett politiskt eller vänstervridet syfte bakom "Operation earnest voice". Syftet med utställningen enligt honom var att visa för både vänster- och högersympatisörer hur de, enligt honom, blev påverkade när de tog ställning i folkomröstningen för mer än två år sedan.

- Frågan är hur man kan utforska de här problemen och hur man kan problematisera dem på en abstrakt och ganska underhållande nivå. Jag är ju där som ett slags vd, det är extremt seriöst och satiriskt på samma gång.

I själva brexitfrågan är det fortfarande högst oklart vad som händer – inte minst med tanke på premiärminister Theresa Mays svidande nederlag i parlamentet nyligen.

- Men om brexit vrids tillbaka så kommer ju "Operation earnest voice" ta åt sig all ära, säger Jonas Lund skämtsamt.