Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målningen "Svenska syndabockar" av Markus Andersson har varit föremål för en lång rättslig tvist. Arkivbild.

Konstnär fick rätt mot fotograf

Konstnären Markus Andersson gjorde inte intrång i fotografens rätt när han målade Christer Pettersson utifrån ett foto. Det slår Högsta domstolen nu fast.

Målningen "Svenska syndabockar" bygger på Jonas Lembergs foto, och fotografen stämde konstnären för upphovsrättsintrång. I tingsrätten fick Lemberg rätt, hovrätten dömde till Anderssons fördel, men nu har HD sagt sista ordet.

I dag är Markus Andersson lättad.

- Det har varit mycket besvär med det här och det är skönt att det är över, säger han.

HD: Blir nytt verk

Högsta domstolen skriver i sin dom att konstnären har omvandlat det fotografiska verket på ett sätt som har åstadkommit ett nytt verk. Målningen får en helt annan mening än den som fotografiet har, slår HD fast och skriver: "I stället för ett fotografiskt starkt personporträtt framträder i målningens form en allegori som antyder kritik av ett massmedialt behov av syndabockar".

Domen ska anses vägledande för hur gränsdragningen bör göras, skriver HD. En seger för bildkonsten, tycker Andersson.

- En skribent måste ju kunna citera för att framföra samhällskritik och en bildkonstnär måste också kunna göra det. I mitt fall handlar det om Palmemordet och folk som varit oskyldigt anklagade för det. Om man inte kan referera till vanligt förekommande bilder i massmedia blir det svårt för en konstnär att framföra samhällskritik, säger han.

"Extremt oväntat"

Fotografen Jonas Lemberg blir överraskad när han får höra talas om domen.

- Det har varit intressant att ett sådant mål har fått så stor betydelse att det har gått ända upp till Högsta domstolen. Det var bra att vi fick den prövning som vi ville ha men tyvärr så vann vi inte. Det var tråkigt att höra, och extremt oväntat. Det är så klart jättetråkigt för alla fotografer, säger han.

Staffan Teste, som varit Lembergs juridiska ombud, tycker att domen är tragisk för fotografer.

- Den leder till att fotografi alltid kommer att bli underordnat konsten. Man ger inte foto samma höjd av skydd som andra upphovsrättsliga verk, säger han.

En lagändring från 1994 gav fotografer ett större skydd mot att deras verk bearbetas av andra. Enligt Teste är lagändringen meningslös.

- I det här fallet så gäller den inte och det känns tveksamt. Lagändringen gav fotografiet bearbetningsskydd och att sätta in det i ett annat sammanhang är också bearbetning, men det bortser HD från, säger han.

Det var 2006 som Markus Andersson målade "Svenska syndabockar", som föreställer den tidigare misstänkte Palmemördaren tillsammans med en bock i bakgrunden. Oljemålningen har bland annat ställts ut på Moderna museet.