Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Konstmuseet tappar för andra året på raken

Sveriges museer slog nytt besöksrekord förra året och Göteborgs museer kan visa på ökande siffror. Alla utom Konstmuseet där besökarna minskat med nästan 18 000. För Konstmuseets chef, Isabella Nilsson, är inte minskningen någon överraskning.

- Det var väntat eftersom vi har ett sparbeting och dragit ned verksamheten. Vi hade stängt på måndagar under sommaren, det har varit nödvändigt att visa utställningarna under längre perioder och vi hade inte någon stor satsning under hösten.

Hon påpekar att trots sparbetinget ökade deltagarna i de pedagogiska verksamheterna med 14 procent förra året. Tematiska visningar med samhällsperspektiv är efterfrågade. Det kan röra sig om genus, makt, källkritik, fred.

- Det är väldigt roligt att vår satsning på barn och unga har slagit så väl ut.
Årets första utställning blir Tove Jansson – Lusten att skapa och lev. Den öppnar den 11 februari.

"En rolig början på året"

- En bra och rolig början på året. Vi har länge velat ha hit utställningen som är producerad av Ateneum, Finlands Nationalgalleri, men den gjorde en loop till Japan innan den kom till Sverige.Utställningen visas nu för sista veckan på Millesgården i Stockholm.

-Vi kommer att visa den i egen tappning på 750 kvadratmeter med extra mycket bilder och med scenografi ur konstnärens liv. Jag är särskilt glad över att kunna visa hennes satiriska teckningar i tidskriften Garm under andra världskriget. Tove Jansson var en engagerad konstnär på många olika sätt.

Vid mätningen 2015 var det bara Sjöfartsmuseet och Naturhistoriska museet som kunde visa på plussiffror. För Konstmuseets del var tappet ännu större då med över 30 000 besökare mindre än föregående år.
Världskulturmuseet som räknas till regionala museet är också det enda statliga museet i Göteborg och ingår i reformen med fri entré. Där har besökarna ökat med nästan 30 procent.

Riksförbundet Sveriges museer genomför varje år en besöksundersökning bland sina medlemmar, museerna själva rapporterar in sina besökssiffror. 

De tre mest besökta kommunala museerna i landet är Dunkers kulturhus i Helsingborg med 571 741 besökare, Malmö museer med 419 934 och Friluftsmuseet Gamla Linköping med 406 106. Sjöfartsmuseet kommer på femte plats följt av Naturhistoriska, Stadsmuseet, och Konstmuseet i Göteborg.
Flest besökare av alla museer i Sverige hade Skansen i Stockholm med över en miljon besökare 2016.