Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till midsommar skulle den nya chefen presenteras, men så blev det inte. Göteborgs konstmuseum står utan chef.  "Vi hittar inte riktigt den personen vi vill ha:" säger Tatjana Marin Kartal på kulturförvaltningen.

Konstmuseet får ingen ny chef

Rekryteringsprocessen är klar. Ändå blir det ingen ny chef för Göteborgs konstmuseum.

– Vi hittar inte riktigt den person vi letar efter utifrån de förväntningar vi har, säger Tatjana Marin Kartal, HR-chef på Kulturförvaltningen.

När Isabella Nilsson nu slutar som chef för Göteborgs konstmuseum har kulturförvaltningen sökt hennes efterträdare. Bland de 14 sökande fanns bland annat Pontus Hammarén, tidigare chef vid Konstmuseet i Borås. 

De sökte tjänsten

Även norska konsthistorikerna och museicheferna Knut Ljøgodt och Pontus Kyander finns bland kandidaterna liksom Jan-Erik Lundström, direktör vid Samiska centret för samtidskonst. Tidigare var han också chef för Bildmuseet i Umeå. En annan sökande är Linnea Palme, konstnär och tidigare curator, med en doktorsexamen i konst.

Trots flera ämnesmässigt kvalificerades sökande har kulturförvaltningen nu bestämt sig för att inte anställa någon av de sökande.
 

Flera av de sökande har erfarenhet som museichefer. Vad är det för kvalifikationer ni saknar?

– Jag vill inte uttala mig om enskilda kandidater, det handlar mer om de krav vi har i förhållande till kandidaternas erfarenheter, ambitioner och egna krav.
 

Vad är det för krav de inte går med på?
– Förutom kompetens inom det konstnärliga fältet så anser vi det viktigt att den här personen har erfarenhet av organisation på den här nivån, med personalansvar och allt annat det innebär. Ledarskap är en stor del i den här tjänsten.
 

Vad händer nu?
– De nuvarande enhetscheferna Anna Hyltze och Susanne Fägersten Sabel går in som tf chefer under sommaren. Till hösten ska vi sätta oss igen och resonera med facket om hur vi går vidare. Hur lockar vi människor till den här tjänsten? Är det rimligt att annonsera igen, eller hur ska vi göra.

Dåligt med pengar

Det är ingen hemlighet att Göteborgs konstmuseum en längre tid varit underfinansierat.
Har de sökande krävt mer finansiering?
– ​Ja, det är lite det jag menar: att de som sökt tjänsten har tänkt sig vissa förutsättningar och haft vissa frågor kring vad de har för möjligheter och vilka pengar de skulle ha att förfoga över. 
 

Kan det gå att få fram en bättre finansiering för Konstmuseet till hösten?
– Det är ett löpande arbete vi bedriver, men det är inte riktigt en fråga vi löser mitt i en rekrytering, i mitten av ett redovisningsår.
 

Facket eniga med arbetsgivaren

De fackliga representanterna är helt eniga med arbetsgivaren och står bakom beslutet.
– Det har varit en bra, transparent rekryteringsprocess, men vi nådde inte hela vägen fram, säger Petra Waern, facklig företrädare för Saco-DIK.

Hon tillägger:
– Jag har jobbat länge och varit facklig i elva år. Det är inte lätt att rekrytera chefer, det ställs väldigt höga krav i dag och det gäller alla branscher.