Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Verk av Willem de Kooning och Paul Klee tros ha fyndats av en konsthandlare i New York. Arkivbild.

Konst för tiotals miljoner upptäckt i magasin

En konsthandlare i New York kan ha gjort sitt livs klipp. Förra hösten köpte amerikanen ett magasin i New Jersey som han menar innehåller sex konstverk av Willem de Kooning och ett av modernisten Paul Klee.

Enligt The Guardian betalade David Killen 15 000 dollar, motsvarande drygt 133 700 svenska kronor för lagerutrymmet – efter att ett auktionshus skippat att slå till.

Efter köpet kontaktade Killen de Kooning-experten Lawrence Castagna som arbetat med konstnären och hans fru Elaine de Kooning. Och mycket riktigt bekräftade experten det Killen misstänkte – att det "utan tvekan" rör sig om äkta verk av Willem de Kooning, som troligtvis målades under 70-talet i East Hampton på Long Island utanför New York.

Willem de Koonings verk betingar numera enorma priser. Senast 2016 såldes en de Kooning för 66,3 miljoner dollar, motsvarande över 590 miljoner svenska kronor.

"Livet är fullt av extraordinära upptäckter. Jag har gjort mina hundår. Jag är redo för ett medlemskap i miljonärsklubben", säger Killen till New York Post.

Han siktar på att sälja verken till hösten.