Arkivbild från Melodifestivalen 2009. Bild: TT
Arkivbild från Melodifestivalen 2009. Bild: TT

Konfetti förbjuds i årets Melodifestival – kan orsaka brand

Tävlingens känsliga LED-skärmar sätter käppar i hjulen.

ANNONS
|

Konfetti är ett vanligt inslag som specialeffekt under Melodifestival-showerna. Men i år förbjuds pappersregnet då det kan orsaka brandrisk, skriver SVT.

Anledningen ska vara det känsliga LED-golvet som finns med på årets scener. Om partiklar hamnar under skärmarna kan brand uppstå. Därför får artisterna vara lite extra kreativa i år och använda andra medel.

– Jag tror att konfetti ibland används lite i onödan. Det finns så många andra uttryckssätt man kan ta till som förhöjer numret minst lika bra, säger Anette Helenius som är projektledare för Melodifestivalen 2017 till SVT.

Samir ville ha pyro – fick nej

Förra året, under Andra chansen, ville artistduon Samir och Viktor ha konfettiregn under sitt bidrag "Bada nakna". SVT sa då nej till båda konfettiregnet, men även till den pyro, fontäner, kolsyrestrålar samt vatteneffekter som också önskades. Men i finalen fick de åtminstone igenom konfettiregn som ramlade ner i form av silverfärgade flingor som skulle efterlikna vattendroppar.

ANNONS

Och konfetti har även förekommit under andra shower. Exempelvis hade Dolly Styles effekten under låten "Rollercoaster" och Saraha när hon uppträdde med”Kizunguzungu”.

SVT kan komma att fuska

SVT kan dock fuska till det i år och kringgå sitt eget förbud. EnligtAnette Helenius kommer konfetti att regna över vinnaren eller vinnarna, samt eventuellt i publiken.

– Det kan vara så att vi fuskar till det och kringgår vårt eget förbud och har konfetti i publiken. Vi tittar på det, säger Anette Helenius till SVT.

Melodifestivalen 2017 går av stapeln i Göteborg på lördag 4 februari. Då tävlarAdrijana, Boris René, Nano, Dinah Nah, De Vet Du, Ace Wilder och Charlotte Perrelli i den första deltävlingen.

ANNONS