Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christine Meltzer och Björn Kjellman spelar Marianne och Gustaf, paret som skiljer sig i nya filmen Jag älskar dig.

Komedi om livet efter skilsmässan

Jag älskar dig, är namnet på en ny svensk komedi som har biopremiär på fredag. Paret som skiljer sig spelas av Björn Kjellman och Christine Meltzer.

De bägge huvudrollsinnehavarna har pressdag i Göteborg när vi möts i Film i Västs lokaler, det är dagen efter galapremiären i Stockholm och stämningen är lite fnissig. Filmen, som spelades in för ganska exakt ett år sedan, har nu mött publikens reaktioner. En publik som skrattade mycket och även grät lite grann, enligt skådespelarna.

Filmen presenteras som en skilsmässokomedi. Hur roligt är det att skilja sig egentligen?

– Det är inte kul att skilja sig, så klart, men man måste kunna skoja om det. Filmen tar avstamp i skilsmässan men sen handlar den om tiden efter, säger Christine Meltzer.

Hon spelar Marianne, en kvinna som beslutar sig för att skilja sig, eller åtminstone separera från sin man, advokaten Gustaf, spelad av Björn Kjellman.

– Marianne är en modig kvinna som vågar säga ifrån att hon vill något mer med livet. Jag hade först svårt att förstå att hon lämnar sina barn så mycket och vi hade en del diskussioner om det, men hon måste ta steget fullt ut.

Gustaf vill först inte höra talas om skilsmässa men han tvingas ut i sitt nya liv och hittar bland annat tillbaka till sina barndomsdrömmar.

– Och så träffar han en yngre tjej, säger Björn Kjellman och skrattar.

Det där var lite problematiskt.

– Hur många gånger har man inte sett franska filmer med undersköna 16-åringar som träffar 60-åriga män med begynnande flint. Jag har alltid tyckt att det är lite pinsamt, men nu är jag plötsligt där själv och har gubbrollen. Jag var rädd för att det skulle bli en kliché, men filmen hamnar inte där. Det är en roligt skildrad romans.

Han gillar romantiska komedier och tycker att det gott kunde spelas in fler i Sverige.
Filmen spelades in i Stockholm förra hösten vilket gjorde det möjligt för dem att åka hem efter jobbet, men också att jobba med annat. Björn Kjellman spelade i musikalen Förklädet på Göta Lejon på kvällarna och Christine Meltzer showade på Oscarsteatern tillsammans med Carina Berg.

– Vi hade väldigt roligt under filminspelningen men jag var nog rätt utarbetad. En dag fick jag ringa till maskören och berätta att jag hade fått svinkoppor, några dagar senare hade jag spräckt ett blodkärl under ögat. Men det var egentligen ganska bra för Marianne var ju i en stressig situation, säger hon.

Men roligt var det alltså, ibland lite för kul. Christine Meltzer minns särskilt en scen där paret ska berätta för sina tonårsbarn att de ska skiljas men Gustaf kan fortfarande inte ta in det.

– Björns miner fick mig att skratta och skratta. Vi fick ta om gång på gång.

Kommer den här filmen att leda till fler skilsmässor nu?

– Jag hoppas att den kan bidrar till ökat mod att gå ifrån ett olyckligt förhållande som man inte vill vara i och om det leder till fler skilsmässor så ok, säger Christine Meltzer.

– Filmen uppmanar till att ifrågasätta sig själv, och sina val i livet, det behöver ju inte leda till skilsmässa, men det kommer något gott ur att våga analysera. Är det något som jag hoppas ska öka så är det inkomster till psykologer, säger Björn Kjellman och skrattar.

Måste det finnas en tanke att ta med sig hem i en underhållningsfilm?

– Ja det måste finnas, annars blir det ointressant. Människor är intresserade av sina liv och relationer och skrattspeglar behövs för att skildra äktenskapet och dess vedermödor, säger Björn Kjellman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.