Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kollegorna minns Gösta Ekman

"Gösta var ju väldigt rolig, en fantastisk humorist, men han var också en otroligt bra dramatisk skådespelare. Han var one of a kind, det måste man säga", säger Maria Lagercrantz.

Gösta Ekman var en av vår tids största skådespelare. Under natten till lördagen avled han, 77 år gammal. Kollegorna minns en rolig och fin man.

- Det känns såklart tråkigt idag, det är ett väldigt trist besked, men jag visste att Gösta var dålig och jag förstod att han kanske inte hade så långt kvar, säger artisten Tommy Körberg och fortsätter: 
- Vi jobbade ihop med Hasse & Tages revy Svea Hund på 70-talet och hade väldigt trevligt tillsammans. Jag, Gösta Ekman och Lena Nyman brukade gå till restaurang KB så ofta ihop att vi kallade oss för ”KB-trion”. Nu är det bara jag kvar i livet.

Han berättar att de på sistone inte haft så bra kontakt:
- På senare år hade jag och Gösta glidit isär lite grand, så som man gör, men jag tyckte mycket om honom. Ett tag var vi nästan som bröder. Han var ju ett allvarligt humoristiskt snille. Gösta Ekman visste att humor var allvarliga saker.

"Gösta var ju väldigt rolig, en fantastisk humorist"

Marika Lagercrantz första tanke är att det är väldigt tråkigt.
- Jag vet ju att han och Marie-Louise var så lyckliga tillsammans. Jag träffade Gösta på gatan för bara några veckor sedan och han verkade sig lik.

Hon berättar hur fantastiskt det var att jobba med Gösta Ekman och hur bra deras relation var,
- Jag var ett stort fan. Gösta var ju väldigt rolig, en fantastisk humorist, men han var också en otroligt bra dramatisk skådespelare. Han var one of a kind, det måste man säga.
Har du någon favoritfilm eller pjäs som du gillar extra mycket? 
- Jag såg nyligen Hasse & Tages film "Ägget är löst", den är fortfarande underbar. Papphammar kan jag se hur många gånger som helst, och sketchen där han ska köpa en kvällstidning och inte kan välja mellan Expressen och Aftonbladet, den känns fortfarande väldigt aktuell.

"Jag minns att han var väldigt stöttande och såg till att jag trivdes"

Claes Månsson minns Gösta Ekman som en fin man.
- Mina första minnen av Gösta Ekman är de gamla sketcherna i Hasse&Tages revyer, jag är i princip uppvuxen med dem, berättar han och fortsätter:
- Sedan träffade jag Gösta Ekman på Dramaten 1985 när jag precis hade börjat där, ny och grön från scenskolan, och han var så himla fin mot mig då. Jag minns att han var väldigt stöttande och såg till att jag trivdes.

Ett av hans starkaste minnen är uppsättningen av "Den Girige".
- Vi arbetade också tillsammans härom året på Dramaten med den Girige av Molière, som Gösta Ekman regisserade och där jag spelade Mäster Jacques. Det är ett speciellt minne, säger Claes Månsson.