I USA ses knytblusen som något av en symbol för den feministiska kampen. Namnet, pussy bow blouse, är en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.
I USA ses knytblusen som något av en symbol för den feministiska kampen. Namnet, pussy bow blouse, är en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.

Knytblusens feministiska historia

Att knytblusen blivit symbol för revolution och jämlikhet är inte så konstigt som man kan tro. I USA, där plagget av många ses som en symbol för den feministiska kampen, är dess namn en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.

ANNONS
|

I kölvattnet på skandalerna kring Svenska Akademien har knytblusen hamnat i centrum och, något oväntat, blivit en symbol för revolution och jämlikhet mellan könen. Inte minst sedan flera statsråd, även manliga, setts bära plagget till stöd för Svenska Akademiens avgående ständiga sekreterare, Sara Danius.

Dess historia går att spåra till 1600-talet då kroatiska soldater till häst bar en rosettliknande tingest runt halsen, något som imponerade på den franske kungen och – voilà – kravatten var född, efter ordet för "kroat". Sedvänjan spreds och ironiskt nog bar Gustav III mer än gärna en rosett om halsen, dock ovetande om dess symboliska betydelse för den akademi han grundade 1786.

ANNONS

Kvinnlig tolkning

Därefter levde halsrosetten en tynande tillvaro, men fick en renässans i slutet av 1960-talet då alltfler kvinnor på allvar började ta plats i arbetslivet. Men hur skulle dessa kvinnor klä sig för att hävda sig i den manliga miljön, utan att ge avkall på sin kvinnlighet?

I USA började kvinnorna bära en slipsliknande rosett, en "girlie tie", som snart kom att kallas "pussy bow blouse". Det berättar Meg Whitman, tidigare vd för datorföretaget Hewlett-Packard, i en amerikansk dokumentär om knytblusens feministiska historia.

- Vi klädde oss i dräkter med kjol, jacka, skjorta och en liten rosett om halsen, eftersom det var vår tolkning av männens slipsar. Det var ett försök att vara feminin, men ändå passa in i vad som då var en strikt manlig värld, säger Meg Whitman.

Vaginal

Det är lätt att tro att ordet "pussy" i detta sammanhang syftar på de stora rosetter som ibland katter ses bära, eftersom det engelska ordet pussycat betyder ungefär kisse. Men icke. Ordet "pussy" är i stället en direkt referens till det kvinnliga könsorganet, eftersom dess ursprung är en kvinnlig variant på den manliga slipsen. Åtminstone enligt Meg Whitman:

ANNONS

- Ärligt talat, så tycker jag att det gör den (knytblusen) ännu häftigare. Den är SÅ feminin att den är vaginal!

TT

Fakta: Turerna kring Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Efter avslöjandet klipper Akademien alla band till mannen. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning, Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar Akademien.

ANNONS