Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I USA ses knytblusen som något av en symbol för den feministiska kampen. Namnet, pussy bow blouse, är en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Knytblusens feministiska historia

Att knytblusen blivit symbol för revolution och jämlikhet är inte så konstigt som man kan tro. I USA, där plagget av många ses som en symbol för den feministiska kampen, är dess namn en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.

I kölvattnet på skandalerna kring Svenska Akademien har knytblusen hamnat i centrum och, något oväntat, blivit en symbol för revolution och jämlikhet mellan könen. Inte minst sedan flera statsråd, även manliga, setts bära plagget till stöd för Svenska Akademiens avgående ständiga sekreterare, Sara Danius.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dess historia går att spåra till 1600-talet då kroatiska soldater till häst bar en rosettliknande tingest runt halsen, något som imponerade på den franske kungen och – voilà – kravatten var född, efter ordet för "kroat". Sedvänjan spreds och ironiskt nog bar Gustav III mer än gärna en rosett om halsen, dock ovetande om dess symboliska betydelse för den akademi han grundade 1786.

Kvinnlig tolkning

Därefter levde halsrosetten en tynande tillvaro, men fick en renässans i slutet av 1960-talet då alltfler kvinnor på allvar började ta plats i arbetslivet. Men hur skulle dessa kvinnor klä sig för att hävda sig i den manliga miljön, utan att ge avkall på sin kvinnlighet?

I USA började kvinnorna bära en slipsliknande rosett, en "girlie tie", som snart kom att kallas "pussy bow blouse". Det berättar Meg Whitman, tidigare vd för datorföretaget Hewlett-Packard, i en amerikansk dokumentär om knytblusens feministiska historia.

- Vi klädde oss i dräkter med kjol, jacka, skjorta och en liten rosett om halsen, eftersom det var vår tolkning av männens slipsar. Det var ett försök att vara feminin, men ändå passa in i vad som då var en strikt manlig värld, säger Meg Whitman.

Vaginal

Det är lätt att tro att ordet "pussy" i detta sammanhang syftar på de stora rosetter som ibland katter ses bära, eftersom det engelska ordet pussycat betyder ungefär kisse. Men icke. Ordet "pussy" är i stället en direkt referens till det kvinnliga könsorganet, eftersom dess ursprung är en kvinnlig variant på den manliga slipsen. Åtminstone enligt Meg Whitman:

- Ärligt talat, så tycker jag att det gör den (knytblusen) ännu häftigare. Den är SÅ feminin att den är vaginal!