Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kliver av kalaset efter nedskärningarna

Hårdbantningen blev för mycket. Nu säger kulturkalasets konstnärlige ledare upp sig.

I gårdagens GP förklarade Göteborg & co:s vd Camilla Nyman att hon stod bakom styrelsens beslut att föra över pengar till Julstaden från Kulturkalaset som därmed blir 4,6 miljoner kronor fattigare. Ett beslut som betyder att Kulturkalaset kortas en dag och att festplatser som Kungstorget och Packhuskajen försvinner.
- Det blir en fantastisk fest för göteborgarna, sa hon.

KRÖNIKA: Ingrid Norrman om hårdbantningen av Kulturkalaset

"Djupt olyckligt beslut"

Men kvinnan som ska se till att allt blir fantastiskt är inte lika nöjd. Mia Samuelsson, konstnärlig ledare, har sagt upp sig. 
- Det är djupt olyckligt att styrelsen tar ett sådant beslut utan att först göra en konsekvensanalys. Vi har jobbat med Kulturkalaset i tio år och fört det framåt, inkluderat fler och fler och gjort det till en fest med många mötesplatser. Här fanns en plattform där man några dagar om året kände att staden verkligen tillhörde alla.

LÄS MER: Kulturkalaset bantas - hälften av scenerna bort

Nu förs alltså pengar istället över till den mer kommersiellt inriktade Julstaden – ett evenemang som inte lockar lika brett. Alla göteborgare firar inte ens jul och många har inte råd att köpa dyra julklappar i en vackert upplyst innerstad.  
-  Jag håller med om den kritiken. Det finns andra evenemang under året, men inget är så brett som Kulturkalaset. Jag har jobbat med den här plattformen i många år, har gjort det med hjärtat och tror att den betyder någonting, säger Mia Samuelsson.

"Kräver tiden att förändra Kalaset"

Nu när den stympats tycker hon att det är dags för någon annan att ta över. För det är inte bara att köra på. Kalasets upplägg måste göras om från grunden.
-  Vad vill man med Kulturkalaset? En sådan här stor förändring kräver att nya visioner och riktlinjer tas fram och godkänns av våra politiker. Det görs inte på en kvart utan tar tid.
Mia Samuelsson har tre månaders uppsägningstid. 
Blir hon kvar i organisationen sen?
-  Jag har gjort det här i 15 år och är otrolig stolt över det vi åstadkommit. Det har varit en otrolig resa. Vad som händer sen vet jag inte.