Klassiska "Tracks" läggs ner

ANNONS
|

Kaj Kindvalls klassiska musikprogram "Tracks" i Sveriges Radio går i graven.

-Han är oersättlig, säger musikjournalisten Jan Gradvall.
-Det här kommer säkert att göra många väldigt ledsna. För egen del känner jag ändå att jag har fattat det rätta beslutet, säger programledaren Kaj Kindvall som har lett "Tracks" i 26 år.

Kaj Kindvall fyller 61 år senare i år. Han konstaterar att "Tracks" i hög grad har byggt på hans engagemang och att han bestämt sig för att satsa på andra saker under de år som är kvar till pensionen. Ännu så länge kan han inte avslöja exakt vad han ska göra.

-Jag kommer att vara kvar i P 3, på vilket sätt kan jag inte berätta än. Men det finns nysatsningar när det gäller musik i kanalen nästa år. Och så kommer jag att jobba med frågesportprogrammet "Popsmart" i P 4.
Maktfaktor

"Tracks sändes första gången den 8 september 1984 och blev redan från början en maktfaktor i svenskt musikliv och en radioinstitution. På 80-talet var programmet nästan ensamt om att spela listpop i svensk radio.

Mångårige musikjournalisten Jan Gradvall jämför Kaj Kindvall med valforskaren Sören Holmberg.

ANNONS
-På samma gång som det är fullständigt otänkbart att tänka sig en valvaka utan Sören Holmberg är det jättesvårt att tänka sig P 3 utan Kaj Kindvall.
Pop på allvar

Han framhåller att Kaj Kindvall alltid tagit popmusiken på allvar, aldrig låtit musiken bara vara en ingrediens mellan humorinslag som på många andra ställen i radio.

-Om Kaj Kindvall skulle sluta göra initierade pop - och listprogram skulle det vara en tragedi, men man får respektera om han vill göra något annat.

Kaj Kindvall tycker att programidén har stått sig bra genom åren, men att den kommersiella radion och de nya musiktjänsterna förändrat förutsättningen för ett listprogram av den här typen.

-Färre människor lyssnar i dag på samma låtar och det är svårare att hitta ny musik. Det gör att lite av dynamiken försvinner i ett program som "Tracks". Musiken ligger kvar på listan mycket längre och då tappar man lite av avsikten med programmet, säger han.

Det sista "Tracks" sänds den 8 januari 2011.

"Det fanns några tillfällen när man satt och spelade veckans lista som jag kände att nu vänds nog ett blad i musikhistorien. Så var det när Nirvana gick in på tredjeplatsen en lördag med 'Smells like teen spirit'. Det är en av mina verkliga favoriter.

Ålder: 60.

Karriär: Vann en radiopratartävling i Sveriges Radio 1967, tog över klassiska listprogrammet "Tio i topp" 1970. När det lades

ned startade han lika klassiska "Poporama" (med "listan" "Heta högen") och "Discorama" 1974. "Tracks" startade 1984. Kaj Kindvall ledde även klassiska tv-programmet "Videobeat" 1983-84.

Kaj Kindvall har även lett andra program, som "Singel" i P 3.

Under en kort period sändes även "Tracks" i tv med Mysia Englund som programledare.

Kuriosa: Kajs bror Ove Kindvall är en av svensk fotbolls största profiler.

1. Vad tycker du om att "Tracks" läggs ned?

2. Hur stor var "Tracks" betydelse under listans storhetstid?

Per Gessle, artist:

1. "Allting har sin tid. Kanske dags för nåt nytt?"

2. "Tracks-listan var otroligt viktig och ett härligt bollplank i vårt svenska hit-tänkande. Låg man högt på 'Tracks' så hade man lyckats här hemma. Och Kaj Kindvall var kung. En härlig tid."

Petra Markgren Wangler, "Kulturnyheterna", SVT:

1. "Själva listan har nog gjort sitt. Musiklandskapet har förändrats och fragmentariserats i och med branschens strukturella kollaps. Plattformen för en nationell lista finns inte längre, tiden har sprungit ifrån listorna."

2. "Den har en enorm betydelse för den generation som satt med "rec" och "play"-knapparna redo. Och för artisterna betydde den oerhört mycket då - det var kvittot på att man lyckats nå ut. Kaj Kindvall hade verkligen möjligheten att breaka folk med sina bubblare."

Linda "Miss Li" Carlsson, popartist:

1. "Det känns ju jättetråkigt. Eftersom jag är född på 80-talet så känns som att Tracks har funnits där för alltid och Kaj Kindvalls röst är lika viktig som Arne Hegerfors var vid sportsammanhang."

2. "Mer inflytelserik än någon annan lista. Det bästa är att det är så lugn och härlig stämning i programmen. Kajs lugna röst och hans intresse för musiken och dem som ligger bakom den. Det är väldigt unikt."

"Sen när man själv började musicera så blev det ju en viktig del på ett annat sätt. Man blev glad och hedrad när ens låt blev spelad på Tracks."

ANNONS