Klart: Så blir konsten på stationerna i Haga och Korsvägen

Ett enormt skelett av en pytonorm och en person som blir anställd med enda uppgift att vara på stationen. Där har ni de vinnande bidragen till konstnärlig utformning av Västlänkens stationer i Haga och Korsvägen.

ANNONS
|

Nu är det klart vilka konstnärer som vunnit Kronotopias andra tävling om konstnärlig gestaltning av Västlänkens stationer i Göteborg.

I Haga blir det den kinesiska konstnären Huang Yong Ping som ska bygga ett 318 meter långt pytonormskelett som slingrar sig genom hela Haga station, över och under jord.

– Det är ett starkt skulpturalt verk som kommer påverka luftrummet vid stationen väldigt mycket. Det är den typen av stort grepp som vi har längtat efter i tävlingen,säger Lotta Mossum, konstcurator Statens konstråd.

Skimrande effekt i regnbågens färger

I underjorden ska skelettet beläggas med ett ytskikt som ger knotorna en skimrande effekt i regnbågens alla färger.

ANNONS

Läs mer:Så här såg de sju finalbidragen ut

Juryn skriver i sin motivering att "konstnären har lagt ned stor omsorg och möda vid utarbetandet av förslaget, från kärnkonceptet och in i minsta detalj av gestaltningen. Rainbow Snake lyckas därmed på ett briljant sätt slå samman en spektakulär presentation med en gestaltning fylld av mening."

63-årige Huang Yong Ping grundad gruppenXiamen Dada i Kina på 1980-talet, en avantgardistisk konstnärsgrupp som utforskade korsningen mellan dadaism och buddhism.

Idag bor han i Paris och är en internationellt erkänd konstnär med separatutställningar på tunga konstinstitutioner i många länder. Han representerade Frankrike på Venedigbiennalen 1999.

Korsvägen: En anställd i underjorden

Konstverket på Korsvägens station är skapat av den svenska konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby.

Deras vinnande förslag heter Eternal employment och är ett konceptuellt verk som går ut på att anställa en person, vars enda uppdrag är att vara just anställd på stationen, resten av livet, eller så länge det finns pengar kvar till lön.

Inga särskilda arbetsuppgifter finns, men personen ska vara på den underjordiska perrongenunder arbetstiden. Ett omklädningsrum och en stämpelklocka kommer att finnas.

– Det är ett väldigt starkt idéförslag om evig anställning. Samtidigt föreslår de en bearbetning av stationsrummen så att man intuitivt ska förstå tankarna bakom. Det är ett konstverk som vidgar vad offentlig konst kan vara, säger Lotta Mossum.

ANNONS

Kulturkrönika: "Konsten i Västlänken måste få lov att kosta"

Hur länge pengarnaska räcka är oklart.Budgeten för respektive verk är cirka 7 miljoner kronor.

– Om pengarna tar slut så avslutas anställningen. Det finns något där, i osäkerhetenkring den ekonomiska bärkraften i projektet, som stärker kärnkonceptet ytterligare. Konstnärerna tydliggör att den komplexa globala marknaden inte är någon enkel matematik, säger Mossum.

Hur ser ni på arbetsmiljön för detta ensamarbete i underjorden?

– Det är viktiga frågor att ta med sig i nästa steg. Vi har gjort en riskanalys och där har den frågan kommit upp.

Vem blir man anställd hos?

– Det ska upprättas en stiftelse, men även detta är något som vi tar med oss in i projekteringsfasen, där konstnärerna ska arbeta vidare med utformningen av verken i samråd med övriga i projektet, säger Lotta Mossum.

Utgår från Thomas Pikettys tes

Goldin och Senneby har dock presenterat en skiss på hur pengarna för konstverkets uppförande ska förvaltas, med syfte att betala lön till enanställd i "120 år eller mer".

Förslaget utgår från nationalekonomen Thomas Pikettys tes att investerat kapital växer snabbare än vad lön för arbete gör, vilket leder till ökade klyftor i samhället.

Göteborgspoet har skrivit jobbannonsen

Även Göteborgspoeten Lina Ekdahl är inblandad i konstverket, då hon skrivit jobbannonsen som ska locka intresserade till konstarbetet.

ANNONS

Juryn skriver i sin motiveringatt förslaget"uppvisar ett djupt originellt koncept med hög konstnärlig verkshöjd som på ett påfallande vis vidgar begreppet om vad offentlig konst kan vara. Förslaget är idémässigt storslaget, omfattar stationen i sin helhet, färdas genom dess väggar och har potential att genom ryktesvägen bli en del av Göteborgs muntliga historia."

Läs mer:Västlänken utsmyckas för 32 miljoner kronor

Fakta: Kronotopia

  1. Kronotopia är namnet på konstprogrammet i Västlänken.
  2. Det är framtaget av Statens konstråd, Trafikverket, Västtrafik och Göteborgs stad.
  3. Budget för de aktuella konstprojekten är cirka sju miljoner per station.
  4. Vinnare i den första tävlingen, som genomfördes förra året, blev Katharina Grosse för Olskroken och Danh Vo för Centralstationen.
ANNONS