KKK-dokumentär stoppas

ANNONS
|

Det amerikanska TV-bolaget A&E har under en tid arbetat med en dokumentärserie som följer ett antal familjer i USA, där en eller flera familjemedlemmar är med i denrasistiska organisationen Ku Klux Klan.Serien gick under namnetEscaping the KKK: A Documentary Series Exposing Hate in America.

Nu stoppas dokumentären, efter att det kommit fram att TV-bolaget betalat vissa av de medverkande.Det skriver Variety.

Bröt löfte

A&E har samarbetat med två antirasistiska organisationer i arbetet med serien, och har tidigare gått ut med ett löfte till dessa att inga pengar ska ha betalats ut till de medverkande. Detta löfte backade de ifrån i ett pressmeddelande.

ANNONS

"I går kväll fick vi reda på, från tredjepartsproducenter som arbetat med dokumentären, att man gjort kontantutbetalningar [...] till vissa medverkande för att de skulle delta i inspelningarna. Vi står fortfarande bakom seriens intentioner och ämnets seriositet, men betalningarna går direkt emot A&E:s policy för dokumentärer."

Bytte namn efter kritik

Dokumentärserien har varit i blåsväder förut. Till en början gick den under namnetGeneration KKK, men TV-bolaget valde att byta namn efter kritik.

A&E tillhör samma koncern som Lifetime, och står bland annat bakom serienDuck Dynasty. Kritiken uttryckte främst oro för att en serie om KKK skulle ha samma realitybetonade anslag somDuck Dynasty. A&E genomförde namnbytet för att förtydliga att serien skulle vara en seriös dokumentär.

Titeln Escaping the KKKskulle också lägga mer fokus på de medverkande i dokumentären som försöker lämna Ku Klux Klan.

Engagerade Grey's Anatomy-stjärnan

En av dem som uttalat sig kritiskt om dokumentärserien är Grey's Anatomy-stjärnan Ellen Pompeo. Hon ansåg att A&E:s val av ämne var ett desperat drag:

Hon tackade också bolaget efter beskedet att serien dragits tillbaka.

ANNONS