Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

KKK-dokumentär stoppas

TV-bolaget A&E avslutar arbetet med en dokumentär om dagens medlemmar av den rasistiska organisationen Ku Klux Klan.

Det amerikanska TV-bolaget A&E har under en tid arbetat med en dokumentärserie som följer ett antal familjer i USA, där en eller flera familjemedlemmar är med i den rasistiska organisationen Ku Klux Klan. Serien gick under namnet Escaping the KKK: A Documentary Series Exposing Hate in America. 

Nu stoppas dokumentären, efter att det kommit fram att TV-bolaget betalat vissa av de medverkande. Det skriver Variety.

Bröt löfte

A&E har samarbetat med två antirasistiska organisationer i arbetet med serien, och har tidigare gått ut med ett löfte till dessa att inga pengar ska ha betalats ut till de medverkande. Detta löfte backade de ifrån i ett pressmeddelande.

"I går kväll fick vi reda på, från tredjepartsproducenter som arbetat med dokumentären, att man gjort kontantutbetalningar [...] till vissa medverkande för att de skulle delta i inspelningarna. Vi står fortfarande bakom seriens intentioner och ämnets seriositet, men betalningarna går direkt emot A&E:s policy för dokumentärer."

Bytte namn efter kritik

Dokumentärserien har varit i blåsväder förut. Till en början gick den under namnet Generation KKK, men TV-bolaget valde att byta namn efter kritik. 

A&E tillhör samma koncern som Lifetime, och står bland annat bakom serien Duck Dynasty. Kritiken uttryckte främst oro för att en serie om KKK skulle ha samma realitybetonade anslag som Duck Dynasty. A&E genomförde namnbytet för att förtydliga att serien skulle vara en seriös dokumentär.

Titeln Escaping the KKK skulle också lägga mer fokus på de medverkande i dokumentären som försöker lämna Ku Klux Klan. 

Engagerade Grey's Anatomy-stjärnan

En av dem som uttalat sig kritiskt om dokumentärserien är Grey's Anatomy-stjärnan Ellen Pompeo. Hon ansåg att A&E:s val av ämne var ett desperat drag:

Hon tackade också bolaget efter beskedet att serien dragits tillbaka.