Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kjell Espmark vill att Svenska Akademien utreds av en kriskommission. Arkivbild.

Kjell Espmark: Tillsätt kriskommission

Svenska Akademien måste utredas av en kriskommission. Det kravet ställde Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Klas Östergren i ett brev till Nobelstiftelsen för två veckor sedan, uppger Espmark i en intervju med Dagens Nyheter. Nobelstiftelsen bekräftar nu för TT att man diskuterat förslaget.

- Det stämmer att vi fick ett sådant brev och redan innan dess diskuterade vi den saken med olika ledamöter i Akademien, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Kjell Espmark berättar i DN-intervjun att de fyra ledamöterna krävt att en oberoende haverikommission med uppgift att utreda Akademiens kris och lämna förslag på förnyelse vad gäller stadgar och personsammansättning.

- Det är alldeles nödvändigt att få till stånd en sådan genomlysning utifrån, säger han och nämner själv Inga-Britt Ahlenius, Jan Eliasson och Mats Svegfors som lämpliga personer i en sådan kommission.

Utesluter återkomst

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson har uttryckt förhoppningar om att de avhoppade ledamöterna så småningom ska återvända till arbetet. Men Kjell Espmark, som offentliggjorde sitt beslut att lämna Akademien den 6 april, utesluter tanken på att just nu återvända till institutionen.

- Det går över huvud taget inte att verka för förnyelse inom en församling dominerad av de krafter som först måste bort, säger han i intervjun.

Espmark betonar också att den bild som har spridits om varför han själv valde att lämna arbetet inte överensstämmer med verkligheten. Det handlade inte om besvikelse över "en eller annan förlorad omröstning", konstaterar han, utan skedde i indignation över Akademiens "moraliska förfall".

"Indignation över förfall"

- Den följande diskussionen har klargjort innebörden av den röta som har fått fäste inom Akademien. Dess höga mål har fått vika för vänskapskorruption, försök att mörka allvarliga överträdelser, grova brott mot gällande jävsregler, unkna machovärderingar och arrogant översitteri.

Han planerar dock inte att begära ett formellt utträde i nuläget, utan kvarstår som ledamot så länge han tror sig "kunna verka utifrån för den alldeles nödvändiga förnyelsen".

Lars Heikensten säger till TT att Nobelstiftelsens styrelse tycker att det vore bra för Svenska Akademien att få extern hjälp.

- Jag signalerade redan på ett tidigt stadium till Anders Olsson att vi gärna hjälper till i den processen och jag tror att de delvis överväger det. Det förstår nog de flesta att i en sådan här situation när det handlar om att hantera ganska komplicerade frågor som mellanmänskliga relationer så är det viktigt att de som är inblandade själva är intresserade av att man får den här typen av hjälp. Det är svårt att tvinga på den utifrån.