Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kitty Jutbring, krönikör, Två Dagar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kitty Jutbring: Föräldraskapets dubbelmoral

Barn gör inte som du säger, de gör som du gör." Jag har vanligtvis väldigt svårt för sådana här förnumstiga, förmanande och generaliserande uttryck, men just det här tycker jag faktiskt är riktigt bra. Jag tror att det är helt sant.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När jag blev förälder ställdes jag inför flera dilemman på området. Jag skulle ju bli en förebild, en som visar varje dag, dygnet runt, hur livet funkar. I konflikter, relationer, kärlek, politik, värderingar... I stort och i smått skulle två små ögon (numera fyra) intresserat bevittna och suga i sig av allt jag säger och gör. "Vilket jäkla ansvar, hur fasen ska jag leva upp till det?!" minns jag att jag tänkte.

Och det är svårt, för det finns många fällor att falla i: Hur kan jag säga saker som "pojke eller flicka spelar ingen roll" och "du duger som du är" och sen ta en timme längre på mig än min man Per för att bli klar, måla ett extra lager kladd i fejan, dra åt skärpet i midjan (brittiska gör-om-mig-profilerna Trinny och Susannah säger att det ger vilken kvinna som helst "an hour glass figure") och pressa in fötterna i för små klackskor?

Hur kan jag säga "alla kroppar är fina" och "ät upp maten så du blir stor och stark!" och sen själv sitta och peta i en Vikt- väktarlunch? Och alkohol ska vi inte tala om: "Drick inte!" säger vi, samtidigt som vi lajkar bilder med nya heta bag-in-boxen som vi sen köper hem. Och hur kan jag snacka jämställdhet och sen backa undan så fort borrmaskinen kommer fram här hemma?

Vi måste minnas att dom små grytorna har väldigt bra öron och ögon. Vi vuxna är hycklare lite till mans (kvinns?) känns det som. Våra intentioner är goda men ofta blir det bara helt fel. Häromveckan bevittnade jag en förälder som skrek: "Sluta skrika!" till sin unge. Dubbla budskap och komik i ett.

Eller som föräldrarna (som ju blivit rikskända på kuppen) som skulle ta sina kids på mysig bio och i stället startade slagsmål. Mitt i salongen framför andra små livrädda barn. Inte så genomtänkt och inga direkta superförebilder. Jag garanterar att dom många gånger sagt "du får aldrig slåss" till sina kids.

Vi kan inte alltid säga och göra rätt eller vara "perfekta", men jag ska fasen ändå försöka, det är dom minsann värda dom små skitungarna. I helgen ska vi på bio och jag ska verkligen försöka att inte slå nån annan förälder på käften. Men jag kan ju inte lova nåt. Bara göra mitt bästa.

 

Läs också: Maria Näslund: Hyfs kallas det!

 

TUMMEN UPP: För alla där ute som inte ger upp. Som fortfarande orkar lägga ribban högt och åtminstone siktar mot den.

 

TUMMEN NER: För alla som sagt ”det där kan du bara lägga ner, det är ingen idé, du kommer märka det själv sen när ungen kommer i trotsåldern”.