Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kitty Jutbring, krönikör, Två Dagar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kitty Jutbring: Bästa rådet är att inte lyssna på råd

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I veckan ringde plötsligt en Göteborgskompis från förr till mig. Jag blev glad men förvånad och anade direkt att det inte bara var ett ”hejhurmårdu-samtal”. Mycket riktigt, två minuter senare kom det: "Jag ska bli pappa! Vi är bara i vecka 10, men jag tänkte att du skulle få ge mig alla de bästa barnråden redan nu, så jag inte gör fel från början.”
”Herregud!” tänkte jag. Att få sitt första barn är ju lite som att vända helt upp och ner på resväskan som är ditt liv, och sen skaka den tills allt innehåll ligger huller om buller på marken… Inget blir sig nånsin likt igen. Vissa saker plockas så småningom tillbaks in i väskan, men hamnar då på nån helt annan plats. Allt förändras, men det mesta till det bättre. Jag blev lite nervös, jag vill ju absolut inte ge fel råd (som när Peter Jihde av alla människor gjorde mig sömnlös i en hel vecka under min första graviditet genom att insinuera att allt skulle bli jättejobbigt) nu när jag anförtrotts med ett sånt här hedersuppdrag.
Jag bad helt enkelt att få återkomma, och det är det jag gör här och nu. Som i ett öppet brev till min gamla vän, och till alla andra som ska bli föräldrar för första gången. Det är inga sanningar och jag är ingen expert, håll till godo:
 
1. Googla inte! Om du ändå gör det, läs inget på "Familjeliv", absolut livsfarligt!
2. Kunskap är makt. Barnvärlden är knökfull av myter och skrönor, tro inte på allt dina föräldrar och deras föräldrar (eller ens vårdpersonal!) säger. Saker förändras, ny forskning ger nya sanningar. 
3. Under hela det första året, minst, råder ”undantagstillstånd”. Det är helt ok att saker får vänta. Allt från städning, träning och sex till uteliv, släktträffar och vänner.
4. Bäbisar behöver inte alla tusen prylar, de behöver främst närhet, tålamod, kärlek, mat och blöjor. Sen att det kan vara ett led i förberedelseprocessen och himla kul att köpa bäbisgrejer, men det är en annan femma.
5. Känner du att du får panik och undrar vad fasen du gett dig in på och hur du ska klara av det stora ansvaret? Det betyder bara att du tar uppgiften på allvar.
6. Tvångstankar kring en ny bäbis är naturens sätt att riskbedöma. Att få det förklarat för mig hjälpte mycket när jag trodde att jag blivit helt galen.
7. Det är vanligt att kolla om ungen andas ofta i början. (Typ varje kvart.)
8. Funkar amningen så gör den, vill ni amma barnet så förbered er med fakta och experter. Ni kan inte göra mer än så. Att flaskmata ett barn har fördelar det med. 
9. Lämna plats för varandra i föräldraskapet. Alla förlorar på att någon blir tydlig "förstaförälder". (Om det finns fler än en.)
10. Men framför allt: glöm det du just läste och sluta lyssna på andras jäkla råd! Ni känner ju er unge allra bäst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se