Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Kissfansen stormtrivdes i Trollhättan

Under lördagen förvandlades Trollhättan till ett Kisskonnässörernas paradis deluxe. Nördnivåmätarna peakade konstant under Trollhättan Rock City – och alla tycktes älska det.

– Det här är osannolikt och faktiskt svårt att ta in. Ken Kelly som gjorde omslagen till "Destroyer" och "Love Gun" är i Trollhättan. Nåt sånt här fanns inte på kartan när man växte upp, konstaterar Tommy Svensson, till vardags förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättans stad samtidigt som han också är en rocker av rang och en Kissfantast i kubik.

Kön till nämnde Kellys bord ringlade lång under dagen och auditoriet var på helspänn när denne framträdde på scenen för att dela med sig av sina erfarenheter. Konstnären själv var överväldigad över responsen:
– Outstanding, fantastiskt att intresset fortfarande är så stort 40 år efter att jag gjorde de där omslagen. De två gjorde förresten att jag kunde köpa ett hus, säger den från USA influgne Ken Kelly.

Trollhättan Rock City drog igång med en förfest under fredagskvällen, när TTELA var på plats under lördagen var skådeplatsen N3 och aktiviteten febril.
Det var en dag designad för besökarna att verkligen gå på djupet i detaljerna. Och när det gäller Kiss finns det onekligen en hel del att grotta ner sig i.

Föredragen där allehanda ämnen belystes avlöste varandra och de två utställningarna med prylar som använts av bandet i olika officiella sammanhang rönte stor uppskattning. Därtill förekom försäljning av diverse Kissrelaterat och förstås massor av snack om "The hottest band in the world".

– Titta på den där bilden, det sker fortfarande nån sorts kemisk reaktion i kroppen när jag ser en 27-årig Gene Simmons på scenen, säger den legendariske rockjournalisten Anders Tengner om bandets attraktionskraft medan han pekar på ett foto från Kiss framträdande på Gröna Lund 1976 där han själv fanns i publiken.

– Elvis, Beatles och Kiss – ingen annan är i närheten av att ha haft en sådan påverkan.

Tengner berättar att han under 70-talet skaffade sig hundratals brevvänner i USA.

– Jag skickade över massa Abbagrejer och fick Kissprylar tillbaka. Det kom säckar med post och Kiss var verkligen gigantiska i min värld, minns han.

Planen på att dra igång en svensk fanclub gick dock i stöpet eftersom Bernt Månsson – även han på plats i Trollhättan för att dela med sig av sina erfarenheter under helgen – hunnit före. Men Anders engagerade sig djupt i denna samtidigt som han också startade Runaways svenska fanclub.

1980 inträffade det helt osannolika:

– VI fick åka med Kiss på deras Skandinavienturné. En fullständigt otrolig händelse för en 19-åring att få backstagepass och allt, fortsätter Anders Tengner, som senare bland annat jobbade för tidningen Okej, 80-talets svenska gigant vad gäller populärkultur.

Med åren kom han bandet nära och just ett antal personliga anekdoter var ämnet när Tengner så småningom äntrade scenen. Publiken fick bland annat höra om hur han hamnade i inspelningen av videon till "Hide your heart" 1989 på ett tak i Los Angeles och plötsligt fick inta rollen till barnvakt åt Gene Simmons son.

Art directorn Dennis Woloch, som jobbade med bandet under 13 år, tvingades som TTELA tidigare skrivit att ställa in sin medverkan av hälsoskäl men kunde ändå medverka på länk under eftermiddagen.

Och kompensationen för avsaknaden av amerikanens rent fysiska närvaro var något som fick kännarna att gå i spinn.
Händelsen ägde rum under en filmvisning med Kissoraklet Alex Bergdahl bakom spakarna.

Först fick de närvarande se en nyligen upptäckt filmsnutt från Kiss framträdande på Johanneshovs Isstadion 1984, och sen – bakom stängda dörrar och med strikt förbud att fota eller filma – skedde det i kretsarna närmast osannolika som till och med framkallade glädjetårar på sina håll.

Publiken fick nämligen bevittna den aldrig utgivna videon till låten "I" från 1981, en mytisk skapelse som bara setts av en handfull personer eftersom den aldrig läckt ut. Att denna begivenhet i exklusivitetens tecken var stor för de inbitna gick det inte minst att utläsa av den stående ovation som följde visningen.

Henrik Bengtsson i arrangerande Kissfans i Väst hade mycket att stå i men hann ändå njuta av tillställningen, som avslutades med bland annat quiz och livemusik:
– En helt underbar stämning och det här var ett kvitto på att det går att göra så här stora arrangemang. Hösten 2018 kommer vi tillbaka ännu bättre.

Se bildspelet för mer snack med besökare och inblandade under Trollhättan Rock City.

En artikel från TTELA.