Kindness vill komma närmare publiken

ANNONS
|

Adam Bainbridge, mer känd som Kindness, utstrålar just det, vänlighet och artighet. Den avslappnade musikern, född och uppvuxen i Peterborough, imponerar också med sitt lugn. Ett lugn som på många sätt avspeglar sig i musiken som lekfullt kastar sig mellan pop, funk, soul och r'n'b.

Senare i höst kommer "Otherness", uppföljaren till "World, you need a change of mind", var en av 2012 års mest kritikerhyllade skiva

Han är förtjust i samarbeten och har på "Otherness" bland annat jobbat med den legendariska producentduon Jimmy Jam och Terry Lewis, men också med Robyn och Devonté Hynes från Blood Orange.

-Jag skulle nog säga att jag är lätt att jobba med, tills du lär känna mig. Jag vet när jag är nöjd, då är det ingen idé att ta diskussionen med mig. Jag vet direkt vad jag tycker och känner om en låt eller en låtidé. Den är rätt eller fel. Folk tenderar att oroa sig för mycket. Det handlar om att omfamna det som inte är perfekt, menar Adam Bainbridge.
Nyfiken

Han är fortfarande nöjd med sin första skiva, men när han började fundera på vad han ville göra härnäst, visste han att han inte ville göra samma sak en gång till.

ANNONS
-Instinkten och nyfikenheten fick leda mig framåt. Det är ju det som gör att jag tycker om att göra musik, att göra saker på nya sätt hela tiden. Ordet ärlighet blev ett slags röd tråd i arbetet. Jag ville göra musik utan så mycket fernissa, lite råare, en mer direkt konversation med lyssnarna, säger Adam Bainbridge.

Han menar att den första, så hyllade, skivan, också var ärlig men på ett polerat sätt. Då ville han göra musik influerad av soul, funk, disco och dansmusik, men det skulle låta nytt, eget och ja, som Kindness. Tanken med "World, you need a change of mind", var att den, med hjälp av Philippe Zdar som producerade skivan tillsammans med honom, skulle bli lyxig och innehållsrik.

Ödmjuk

Den långe, smale och mycket välklädde Adam Bainbridge är en sån där person som framstår som ödmjuk trots att han egentligen skryter. Kindness är som ett slags musikaliskt forskningsprojekt och han har mycket riktigt studerat musik vid the Philadelphia Institute for Advanced Study.

Han konstaterar att det han tänker om popmusikens framtid, det har en tendens att bli verklighet. Han menar att många av dagens topplistelåtar inte längre innehåller trummor, precis som han trodde.

-Min känsla nu är att melodiernas sötma inte längre kommer vara det viktigaste i en värld som är överfull av goda melodier. Jag älskar bra pop, men det finns så mycket av det. Vad folk vill ha, kanske mer än den perfekta låten, är att känna närheten, intimiteten när någon liksom skriker ut: Det här är jag, det är mig ni hör utan att melodin står i vägen. Jag tycker att Adele och Sam Smith är bra exempel på den tesen, säger Adam Bainbridge och fortsätter:
-Jag vill hitta vägen till att göra dansgolvsmusik där jag ändå kan berätta om min smärta. Ah, det kommer. Det projektet är på gång, men jag kan inte säga mer om det nu, ler Adam Bainbridge alias Kindness.

Namn: Kindness. Heter egentligen Adam Bainbridge.

Bor: I Genève med sin franska flickvän.

Uppvuxen i Peterborough, 12 mil norr om London.

Gav ut sin hyllade debutskiva "World, you need a change of mind" våren 2012.

I oktober kommer uppföljaren "Otherness". Robyn är med på ett spår, "Who do you love". "Hon har fått sina framgångar för att hon är intelligent, men också för att hon är en vänlig person, omtänksam. Det handlar inte bara om att skriva bra låtar, det handlar om den energi som hon sprider. Det som skiljer Robyn från en del amerikansk listmusik som hon ibland påminner om, är hennes röst, hon får alltid fram de stora känslorna, det är alltid heartbreaking att lyssna på Robyn. Hon kan sjunga om en robothund och den där melankolin finns ändå där."

Kindness har spelat i Sverige två gånger, på Way Out West i Göteborg 2012 och nu den 30 augusti i år på Popaganda i Stockholm.

ANNONS