Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

"Kim Anderzon var inte rädd för att dö"

För drygt två år sedan dog Kim Anderzon i cancer. Nu kommer filmen om hennes liv. Och död. - Hon levde livet fullt ut och var inte rädd för att dö, säger regissören Fredrik Egerstrand.

Kim Anderzon föll i koma den 21 oktober 2014 och vaknade aldrig upp igen. Kvällen före hade hon haft en hejdundrande avskedsfest på Wasahof i Stockholm med släktingar, vänner och kollegor, och tre kvällar dessförinnan hade hon spelat sin sista föreställning på Boulevardteatern.  

- Hon vägrade att sluta arbeta och var verksam ända in i slutet. Kim hade tre jobb inbokade samma vecka som hon dog, berättar regissören Fredrik Egerstrand, som gjort dokumentären Den skalliga primadonnan tillsammans med sin halvsyster Tintin Anderzon, Kims dotter.

Syskon

- Vi har samma pappa, jag och Tintin, och även om jag inte växt upp med Kim som Tintin har gjort så hade vi en fin relation.

Under påskhelgen 2013 fick Kim Anderzon sitt cancerbesked. Det satt en tumör i ryggen. 

- När hon hade varit sjuk ett tag ringde jag Tintin och frågade om vi inte skulle göra en film om Kim. Det ville hon gärna göra, och Kim också, och eftersom vi kände varandra så bra behövde vi inte arbeta upp någon tillit, det var bara att sätta igång och börja jobba.

Nya klipp varvas med gamla

I filmen finns nytagna sekvenser, bland annat från Kim Anderzons besök på en klinik i Kassel där hon sökte alternativ hjälp när den svenska cancervården inte kunde komma längre, och mängder med filmklipp från 70- och 80-talet. Inte minst från Kim Anderzons många uppsättningar på gamla Pistolteatern (nuvarande Teater Giljotin).

- Hon höll hela Pistolteatern under armarna i flera år. Det var ju henne folk betalade för att se, konstaterar Fredrik Egerstrand, och berättar att stämningen där blev rätt tryckt när Kim Anderzon ville ta tjänstledigt vårvintern 1980 för att spela in Sällskapsresan med Lasse Åberg, som haft en dundrade publiksuccé med Repmånad året före.

Den fria teatergruppen på Torsgatan tyckte väl inte att Sällskapsresan lät särskilt kulturellt utmanande, men framförallt insåg teaterns energiske regissör Erik Appelgren att han förlorat sitt största dragplåster. 

Fick betala till teatern

- Det slutade med att Lasse Åberg fick betala 25 000 kronor till Pistolteatern. Som kompensation för det minskade publiktrycket.

Hur skulle du beskriva Kim Anderzon som person?
- Kim var väldigt öppen och lättillgänglig. Även om det kunde vara svårt att komma henne riktigt nära. Framförallt var hon trogen mot sig själv, oavsett om hon stod på scen eller inte.