Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Youtube-stjärnan och programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina reser till Ryssland tillsammans med komikern Johan Rheborg för att upptäcka landet. "Vi vet inte så mycket förutom det vi ser på nyheterna, förhoppningen är att man får lära sig mer om Ryssland", säger hon.

Keyyo: Fick höra att ryssen skulle komma

Hon är uppvuxen i Omsk och längtar tillbaka till sitt hemland. Han fick rysskräcken med modersmjölken. Nu tar youtubern Kristina "Keyyo" Petrushina och komikern Johan Rheborg med SVT-tittarna på en resa genom transibiriska järnvägen.

Kristina "Keyyo" Petrushina flyttade till Sverige som sjuåring från den ryska staden Omsk. Tillsammans med ett tv-team och Johan Rheborg gör hon nu samma resa igen, men åt motsatt håll. Tanken är att se landet med vuxna ögon, visa en vit fläck på svenskarnas världskarta – och kanske lyckas bota Johan Rheborgs ryssnoja på köpet.

- Även om jag ser svensk ut och har ett svenskt förnamn så har jag fått höra många förutfattade meningar om ryssar och om att ryssen skulle komma, berättar Kristina Petrushina.

"Kränker oss med ubåtar"

Anledningen till att Kristina Petrushina valde att ta med Johan Rheborg på tåget beror dels på att han var den första komikern som hon upptäckte när hon kom till Sverige, och dels på att han tidigare har sagt att han aldrig någonsin tänker sätta sin fot i Ryssland.

Det är ett ställningstagande som han omvärderade när han fick frågan om att vara med i programmet.

- Min generation har ju ett slags rysskräck inpräntad som den yngre generationen inte har på samma sätt. Att ryssen är aggressiv, den stora björnen i öst som kränker oss med ubåtar och har hockeylag som är övernaturligt bra. Men jag tänkte också att det måste finnas vanliga människor i Ryssland, säger Johan Rheborg.

"Escape money"

Tillsammans upptäcker de ryska traditioner och aktiviteter, pratar med människor och lär känna varandra.

Johan Rheborg förberedde sig bland annat genom att hämta ut en bunt med kontanter, "escape money", ifall någonting oväntat och obehagligt skulle hända. Det gjorde det. Bland annat fick han "en avhyvling av Guds nåde" när han försökte fotografera militärer på Röda torget i Moskva, och märkte av att de hade ögonen på sig under resans gång.

- Det är ingen som har styrt vårt innehåll, däremot fick man en känsla av att någon höll lite koll på oss ibland..., säger Rheborg.

- Du gick ju in med inställningen att någonting skulle hända. Vi kan säga så här, han fick användning av sina "escape money", berättar Kristina Petrushina, men vill inte avslöja exakt vad som hände.

TT: Har din syn på landet förändrats under resan?

- Det var både roliga och mindre roliga upplevelser. Fördomar både bekräftades och dementerades. Men jag vill ändå säga att jag har hittat min anknytning och kände att det här är mitt hemland och det är jag stolt över, säger Kristina Petrushina.

”Keyyo med Rheborg i Ryssland” har premiär den 4 april i SVT1.