Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kauppi siktar på regissörsstolen

I "Jägarna 2" spelar hon en kriminaltekniker med skjutvapen som specialitet. Nu tar Lo Kauppi sikte på regissörsstolen. Hon vill filma sitt eget manus om våldtäkt, fjärran från schabloner om förövare och offer.

Johanna Lager, vapenexpert. Lo Kauppis insats som kompetent polis i "Jägarna 2" befinner sig ganska långt från den självutlämnande, politiska teater som hon har gjort störst avtryck med.

-Jag såg det som en utmaning för mig att kunna göra en sådan roll - att hålla käften och bara göra, säger hon när vi ses i Malmö.

Stolt över "Jägarna 2"

Hon väger orden noga, verkar tampas med sin obändiga frispråkighet, den som låtit henne berätta viktiga saker från scenen. I monologen "Bergsprängardottern som exploderade" berättade hon öppenhjärtigt om en uppväxt kantad av missbruk och ätstörningar, och i pjäsen "Bergsprängardöttrar" skildrade hon kvinnliga interners situation i den svenska kriminalvården.

"Jägarna 2" är något annat, en hårdkokt thriller om och av män. Men Lo Kauppi är stolt över sin medverkan. Efter att med regissören Kjell Sundvalls goda minne ha plockat bort några kvinnoschabloner ur manuset ("som att jag kommer med nystrukna skjortor till min manlige poliskollega") är hon nöjd med resultatet.

-Man tackar ju inte ja till "Jägarna 2" och blir förvånad när den handlar om män. För mig har det här varit en resa in i mig själv, "hur förhåller jag mig till helheten, hur förhåller jag mig till den här klassiskt uppbackande kvinnorollen - hur klarar jag av att göra det". Och hur gör jag för att ta över långfilmsvärlden, tillägger hon och skrattar.

Drama om våldtäkt

För det är där, i nästa projekt, som Lo Kauppis hjärta befinner sig nu - trots premiäryra och nedräkningen till recensionerna. I ett års tid har hon arbetat med manuset till långfilmen "Kuken", ett drama om en tonårspojke som våldtar sin bästa vän. Filminstitutet har bidragit med manusstöd och nu arbetar hon med att finansiera inspelningen.

-Jag hoppas att det blir en film som inte är så svartvit. En våldtäktsman vill ju alla slå ihjäl, men jag hoppas att man kan se att det är en berättelse om två offer. Jag är inte ute efter att straffa eller fängsla, jag vill att sexförbrytare ska få vård. Jag tror att det är ett trauma som behöver bearbetas.

Som de flesta av Lo Kauppis egna projekt så har även "Kuken" en social dimension. Tillsammans med Fryshuset ligger hon i startgroparna för att starta upp projektet S-Exit, en pendang till Exit som hjälper ungdomar att lämna rasistiska organisationer. S-Exit handlar om att våga vända ryggen åt slentriansexismen.

Filmtiteln är inspirerad av pojkar som klottrar penisar i parti och minut, medan många flickor inte ens har ett namn på sitt kön.

-Den här lögnen om att män har större sexuell drivkraft - den handlar bara om makt. Jag tror inte ett skit på att män skulle ha svårare att bete sig respektfullt mot andra människor. Det handlar bara om att vi hela tiden säger att det är okej.