Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kattis Ahlström hyllades som julvärd i SVT. Arkivbild.

Kattis Ahlström hyllades som årets julvärd

Kattis Ahlström hyllas för sin insats som årets julvärd i SVT. Trots att hon både tjuvtänt veken på ljuset och kuppat in en hund i sändningen möttes hon av idel lovord från tittare och kritiker.

- Det gick förvånansvärt mycket som vi hade planerat. Allt var ju live så det är klart man tänker att någonting ska gå fel. Jag har gjort många direktsändningar, men aldrig upplevt att det varit så direkt som i dag, säger hon till TT.

Sändningen kantades av julkort från olika personer, som till exempel skådespelaren Marie Göranzon och Kattis Ahlströms kollega från "Arvinge okänd", Niklas Källner. Dessutom hade Ahlström besök i studion av flera gäster, bland annat komikern Henrik Schyffert och skådespelaren Marianne Mörck.

Lånade in hund

Utan att darra på handen tände hon ljuset lagom till "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" och delade med sig av personliga minnen från barndomens jular.

- Många gånger har man en viss aning om att det är en viss målgrupp som tittar, men här är det ett stort spann med många åldrar. Man kan vara lite mer personlig och det tycker jag har varit väldigt skojigt.

Personligt blev det även då Kattis Ahlström hade med sig en följeslagare in i studion, nämligen hunden Nellie, som lånats in för detta speciella uppdrag.

- Det var fantastiskt härligt att ha henne där. Hon skapade en mysig stämning och har varit helt ljuvlig. Nu på slutet var hon ganska trött, jag tror hon har blivit bortskämd av att alla gäster stuckit till henne köttbullar och prinskorv.

Inte traditionsbunden.

Förra årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag orsakade tittarstorm när de valde att spela in programmet i förväg. För Kattis Ahlström var det hela tiden en självklarhet att finnas där i direktsändning, trots att traditioner inte är jätteviktiga för henne personligen.

- Alla har någonting som man kommer ihåg från när man var liten eller som har betytt någonting, som man för vidare, det kan se så olika ut. Jag har några saker som känns väldigt viktiga för mig, annars är jag inte så traditionsbunden.

- Men jag har en respekt för det här programmet och jag har verkligen förstått att det betyder mycket för människor. Det är inte så många saker folk samlas kring längre. Förr i tiden var kyrkan och tv:n ett slags lägereld för människor, så är det inte längre, säger hon.

"Inte tacka nej"

På frågan om hon skulle kunna tänka sig att fortsätta traditionen och liksom Arne Weise fira framtida jular i tv-rutan svarar Kattis Ahlström något tvekande, men låter ändå positivt inställd.

- Det är svårt att svara på nu så här på själva julnatten. Jag tyckte det var jätteroligt att göra det, men jag vet inte hur SVT planerar. I första hand skulle jag inte tacka nej, men jag tycker det är svårt att prata om nu, säger hon.