Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataokas siktar högt med folkpop

Folkpopbandet Kataokas utlovar både värme och mörker inför torsdagens spelning på Sommarmelad 2015. GP tog ett snack med sjumannabandets Kalle Kataoka.

Ni släppte en fullängdare i maj, vad vill ni göra med den?

– Vi har haft massa låtar som vi spelat live och som vi gått runt på. Vi funderade på en ep först men vi hade för mycket. Så det var bara att välja ut vilka vi ville ha. Vi har ju spelat väldigt mycket live också och då har man ju märkt vad som funkat.

Vad är bakgrunden till er första singel, Bad time to die?

– Det är egentligen en sorglig historia om en kompis som förlorade sin partner precis när de fått sitt första barn. Hon gick bort i cancer och på begravningen sprang barnet omkring vid kistan. Den minnesbilden har suttit kvar sedan dess. Av någon anledning blev det en låt som försöker förmedla något slags hopp.

Vad är ursprunget till bandet?

– Det är ett mischmasch kan man säga. Från början spelade jag country i ett band i Göteborg som hette Le Sheriff. Från den tiden är väl bara Johan kvar nu. Sen har de andra plockats upp på vägen och nu har vi varit samma gäng ett par år. Vi var en tur i Stockholm nyligen så vi har letat oss utanför stan också.

Vart vill ni ta det här?

– Vi vill slå an en sträng med vår musik. Gärna med texterna, så att låtarna ska tåla att lyssnas på många gånger. Men vi vill ju nå ut till en bredare publik också och vi hade velat spela på Roskilde som är en fantastisk festival. Jag har redan börjat flirta hejdlöst med Per Sinding-Larsen.

Ni bor nästan alla i Majorna och på er Facebooksida kallar ni stadsdelen för Göteborgs Williamsburg. Hur mycket hipsters är ni?

– Ganska lite faktiskt, jag tänkte att alltid retar det upp någon att kalla det för Williamsburg. Jag gillar Majorna men jag är ingen galen patriot. Fast jag kommer ju i och för sig inte härifrån. Jag är från Västerås, så du förstår ju hur ohipp jag är.

Ni kallar er musik för folkpop, hur samhällsmedvetna är ni?

– Jag tänker att det är mer handlar om hur det låter än att det ska vara ett särskilt budskap. Låtarna handlar om personöden och nu siktar vi mest in oss på glädjen när det är sommar.

Ni är ju sju personer i bandet men namnet är ditt efternamn, hur gick det till?

– Jag har gift mig till det. Jag är bara en parasit. Min svärfar är Japan så det kommer därifrån. Det var häftigare än att ta mitt efternamn. Min fru Hanna är ibland med och coachar och marknadsför oss. Hon säger att vi borde skärpa oss och är ett bra stöd. Egentligen skulle nog hon hålla i det här samtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.