Karl Pilkingtons sista äventyr

ANNONS
|

På telefon beskriver Karl Pilkington, med sin grötiga Manchesterdialekt, den omgång av tv-serien En idiot på resa som precis visats i England och som sänds i SVT med start ikväll. Med sig den här gången har han den kortväxte skådespelaren Warwick Davis som också var med i Life’s too short.

– Delvis var det störande att ha med honom, att ha med någon som går runt och är glad hela tiden. Men det var ganska bra ändå, jag kunde liksom sätta mig i baksätet och låta honom styra, säger Karl Pilkington om deras resa i Marco Polos fotspår – från Venedig till Kina – minutiöst planerad av komikern Ricky Gervais.

ANNONS

Karl Pilkington menar att ingen kan vara glad jämt. Är du det så är det något fel på dig. Känslor är till för att visas, inte för att döljas.

– När något är riktigt bra och roligt, då ser du mig skratta. Men när någon alltid ser glad ut, hur ska man då veta om han eller hon i själva verket är deprimerad? När jag är sur, då syns det på mig, förklarar Karl Pilkington som tror att Warwick Davis log även när han inte mådde bra under resan.

Allt för att reta sin medresenär. Samtidigt är Karl Pilkington väl medveten om vad programmet går ut på. Han poängterar att många av de stunder då han faktiskt var nöjd och glad har klippts bort.

– Men det finns ingen poäng med att resa runt och säga att allt är fantastiskt, att allt är amazing. De stora orden tappar sin betydelse. Allt är inte alls amazing. Många gånger handlar det nog om att folk har satsat så mycket pengar på sina resor att de måste övertyga sig själva om att det är lyckat, säger Karl Pilkington.

Han ångrar ingenting han någonsin sagt eller gjort, och han poängterar att han och Ricky Gervais är kompisar men att han valde att inte ringa sin vän särskilt ofta under den senaste resan.

ANNONS

– Han kan bli väldigt påfrestande. Men jag kan hantera Ricky och det folk glömmer är att jag är ganska bra på att irritera honom också, men det syns ju inte i de här programmen. Jag ville verkligen ha med honom på den här resan. Jag ville visa hur mycket jag har förändrats och det hade varit kul att se hur han hade hanterat att äta alla dessa konstiga saker och att sova på hemska platser, säger Karl Pilkington.

Några fler resor blir det inte. Det är ju ingen idé att åka till samma platser igen. "Har du varit där en gång så har du". Men särskilt oroad över framtiden är han inte. Han, som hoppade av skolan och därför kallas för idiot av Ricky Gervais, har aldrig planerat någonting.

– Jag har en flickvän men inga barn och jag lever inte något lyxigt liv. Jag behöver inte särskilt mycket pengar, menar Karl Pilkington som berättar att radio är det enda han någonsin drömt om att jobba med.

Men åren på radiostationen Xfm förstörde delvis den kärleken. Nu nöjer han sig med att lyssna.

Han konstaterar att det löser sig, han ger ut böcker och även ljudböcker med Ricky Gervais och Stephen Merchant. Så ja, pengarna kommer in. Han menar att han inte är en idiot och hans filosofi är att använda det man har, att anpassa sig till sina förutsättningar.

ANNONS

– Samtidigt har jag förändrats. Jag vågar testa mat jag aldrig ätit förut, jag kan somna överallt. Det är också därför det inte blir någon mer serie, ingenting stör mig längre. Å andra sidan kommer jag aldrig intressera mig för farliga saker som skydiving eller bungyjump. Det är bara idioti och nonsens, säger Karl Pilkington och fortsätter:

– Jag är helt nöjd med att måla en vägg eller en hylla. En ledig dag älskar jag att pyssla med det ena och det andra hemma. Jag förstår inte varför jag ska betala en hantverkare när jag kan göra det själv.

Samtalet är över. Julen är ett par veckor bort. Karl Pilkington ska ge sig ut på julklappsjakt – eller snarare presentkortsjakt.

– Jag skulle hellre fira jul vid någon annan tidpunkt på året, då det inte är så mycket folk i affärerna och då ingen annan bestämt för dig. Tänk om man bara kunde bestämma: Jag ska fira jul i september. Och så tar man ledigt då och ger presenter då i stället!

Karl Pilkington föddes 1972 i Manchester. Han är radioprataren och radioproducenten som tog mer och mer plats i det radioprogram som Ricky Gervais och Stephen Merchant gjorde på Londonkanalen Xfm där Karl var anställd i flera år. Allt eftersom gjorde han också fler och fler gästspel i tv, med dokumentärer och personliga reportage, samtidigt som han också hade en framträdande roll i Ricky Gervais podcastar.

Den första säsongen av En idiot på resa gjordes 2010. Där, liksom i de två följande säsongerna, skickas Karl Pilkington ut för att resa runt i världen. Det är hans kompis, komikern Ricky Gervais som nyligen gästade Scandinavium, som gör sitt bästa för att Karl Pilkingtons negativa syn på det mesta ska komma fram så mycket som möjligt. Den sprittande nyfikenhet och upptäckarglädje som brukar känneteckna andra reseprogram är långt borta i En idiot på resa.

ANNONS