Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kapten Röd efter ett avklarat genrep på Slottsskogsvallen. Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto.nu

Kapten Röds uppmaning till publiken: "Solidaritet"

Inför Kapten Röds spelning på Slottsskogsvallen har han en uppmaning till publiken: "Hur jag presterar på scen är en sak, det här handlar om alla vi tillsammans", säger han.

Kapten Röd har under sommaren varit i flera svenska städer med turnén Hundralappen. Biljetten kostar hundra kronor och tanken är att alla ska kunna komma.

– Högt och lågt, klasser, politiskt. Framförallt de som kanske inte har råd att gå när det blir en dyrare prislapp, säger Kapten Röd.

Lördagen den 2 september är det turnéfinal på hemmaplan i Göteborg. Konserten fick flyttas från Trädgårdsföreningen till Slottsskogsvallen och närmare 20 000 personer beräknas komma.

– Jag trodde inte vi skulle fylla Trädgårdsförening först. Jag vill hellre göra en spelning där det är mycket folk även om det är en mindre plats än att ta ett ställe som blir halvtomt. Det blir en sådan stämning när det är knökat. Det blir varmt.

LÄS MER: Kaptenen fyller hemmahamnen med 20 000 fans

LÄS MER: De följer med på Kapten Röds sommarturné

För att kompensera prisdumpningen har Kapten Röd försökt dra ner mycket på utgifter och framför allt reklam.

– Det blir lite proggigare och lite mer budget, men inte musikaliskt.

"Hallå, fråga hur läget är"

Inför kvällens konsert har självaste kaptenen en uppmaning och vädjan till publiken; att ta hand om varandra. Detta med tanke på flera av de incidenter som rapporterats om från svenska festivaler och konserter i sommar. Så som sexuella trakasserier, våldtäkter och ofredanden.

– Först och främst. Varmt välkomna alla som kommer. Något jag hoppas på mer än allt annat är att alla ska komma härifrån och vara glada över kvällen. Och det kan inte jag helt och hållet styra. Hur jag presterar på scen är en sak, det här handlar om alla vi tillsammans, säger han och fortsätter:

– För mig är solidaritet att den som inte är utsatt står upp för någon som är utsatt. I det stora och i det små, det kan handla om en Hundralappenturné eller att man ser någon bredvid sig som inte mår bra eller har det gött. Hallå, fråga hur läget är.

Att fylla Slottsskogsvallen är en merit i sig. En som tidigare spelat där är Håkan Hellström. Förutom att Kapten Röd gästat Håkan på Ullevi blir det här den största publiken för honom själv.

– Jag började förhållandevis sent, i andra halvan av gymnasiet, med att göra musik. Det här är ett resultat av att vi fortsatt att hålla på. Att verka från Göteborg är ganska svårt när det gäller media och så. Media är framförallt i Stockholm. Jag kan inte slå snabbt, eller få ut min musik snabbt. Jag satsar långsiktigt. Och jag vill att folk tycker jag gör musik som kommer från hjärtat. Förhoppningsvis blir det inte lika daterat. Jag hoppas att folk om några år tycker min kärlekslåt jag släppte förra veckan, Rudeboy Love, kommer kännas som en go kärlekslåt även då. Jag försöker satsa hjärtligt och inte rida på den absolut senaste trenden.

Isolerar sig till hösten

Efter konserten på Slottsskogsvallen ska Kapten Röd försöka fokusera på att skapa ett nytt album. Sedan tidigare har han släppt albumen Stjärnorna finns här (2007) och Fläcken som aldrig går bort (2011).

– Jag tänkte i början av året att "nu ska jag bara göra en låt så släpper jag den, en låt till så släpper jag den". Men så kände jag ganska snabbt att jag inte är den typen av artist, en singelartist. Jag gillar att göra ett verk där många pusselbitar hjälps åt att måla en bild. Det kan vara en kärlekslåt med en typ av energi och sedan en djupare och lite svårare låt som kanske inte lika många gillar. Så i höst ska jag isolera mig och jobba på att få klart den skivan.

LÄS MER: Kapten Röd bryter tystnaden