Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kapten Röd: "Jag har höga toppar och djupa dalar"

Göteborgsartisten Kapten Röd brottas med psykiska problem, ångest och självhat. I helgen pratade han ut med P3:s Emmy Rasper i programmet Psyket.

Kapten Röd, eller Björn Nilsson som göteborgaren egentligen heter, är Sveriges överlägset största reggaeartist. Förra månaden avslutade han sin stora sommarturné Hundralappen (efter närmare fem års tystnad) med en hyllad spelning inför 20 000 personer på  Slottsskogsvallen. Redan 2012 fick han ta emot både Guldmicken för bästa liveakt och priset som årets artist vid P3 Guldgalan i Göteborg.

På ett sätt har alltså framgångarna avlöst varandra. Men Kapten Röd dras också med ett personligt mörker. Han lever med djupa perioder av ångest och depression, och mådde riktigt dåligt efter att ha medverkat i SVT-programmet Ebbots ark.

"Djupa dalar"

Om detta och mycket annat pratade han öppenhjärtigt i helgen med Emmy Rasper i P3-programmet Psyket.

 – Jag har höga toppar och djupa dalar. Eller, det är inte så höga toppar men det är extremt plötsliga, djupa dalar, säger han.

Kapten Röd fortsätter med att berätta om hur livslusten kan försvinna och hur han plötsligt befinner sig i ett djupt hål.

– Då kan jag tycka att det vore lättare att inte leva. Det vore bättre om jag inte fanns, om jag inte var en så dålig förälder ... jag får extrem ångest. Eller depression, jag blir väldigt väldigt förtvivlad, ledsen, och jag gråter.

Svänger snabbt

Sedan kan humöret plötsligt vända, berättar Kapten Röd, och livet känns bättre och allting blir enklare.

– Då kan jag inte förstå hur jag var så jävla långt nere. 

Programledaren Emmy Rasper frågar Kapten Röd vad han tycker om sig själv i de där mörka, svåra stunderna.

– Det är inte goda saker, men jag tycker att det finns en himla stark mening i att prata om sånt här. Jag anstränger mig verkligen för att våga säga så mycket som möjligt. 

Faller inte varannan vecka

De där djupa hålen ramlar han inte ner i "varannan vecka" direkt, snarare ett par gånger om året, men just då tycker han extremt illa om sig själv och han hatar speglar. Kapten Röd bekymrar sig också för sina barn och undrar om de bär på samma mörker som han själv gör.

– Depression är inget vi har pratat om i min släkt, men min farmor hade också väldigt mycket ångest.

Lyssna på: Intervjun med Kapten Röd

Läs mer: "Lev för fan"

Kapten Röd är gift och har två små barn, tre och fem år, och det kan vara svårt att hantera familjen när han mår som sämst.

Orkar knappt gå upp

– Jag kan inte bara stänga in mig i ett rum och vara i fred i två-tre dagar, så jag går upp på morgonen och känner att jag inte vill se någon annan människa i ögonen. Och det kan vara fruktansvärt jobbigt att sätta sig vid ett frukostbord med två sprudlande, glada människor.

– Jag förmår inte att skärpa till mig. Jag vill bara lägga mig på golvet och inte finnas längre.

Kapten Röd känner också igen sig i begreppet högkänslig. Han är sedan många år extra känslig för stämningar och reagerar kraftigare på vad andra människor kanske skulle uppfatta som "vardagliga saker".

– Jag tar in väldigt mycket.

Ebbots ark

I slutet av intervjun nämner Kapten Röd även sitt deltagande i SVT:s musikserie Ebbots ark, som sändes för ett par veckor sedan. Det var inte alls hans grej att ha ett tv-team som följde honom i hasorna under två dagar.

– Det var då jag sist hade en riktig jävla dipp.