Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist är död

Curt-Eric Holmquist berömd från Lotta på Liseberg och Go’morron Sverige har gått bort 73 år gammal. Det bekräftar familjen.

ANNONS

Curt-Eric Holmquist var pianist, dirigent och kapellmästare berömd från bland annat Go’morron Sverige och Lotta på Liseberg.

Han gick bort tisdag eftermiddag efter en kamp mot akut myeloisk leukemi, meddelar hans familj.

Curt-Eric Holmquist föddes 1948 i Göteborg. 1966 var han med och bildade dansbandet Curt Haagers där han var medlem fram till 1969.

– Det var jag som var Curt... Då var dansband något annat än vad det är i dag. Vi spelade mycket internationell musik; pop, jazz och latinamerikansk, berättade Curt-Eric Holmquist 2011.

Efter ett halvårs studier av nationalekonomi ändrade han bana och kom att lägga de fem första åren av 1970-talet på Musikkonservatoriet.

ANNONS

Han var en otroligt fascinerande person och otroligt rolig.

Han slog sedan igenom i Go’morron Sverige i mitten på 1980-talet som då hade lite drygt 2,5 miljoner tittare. Han har även varit dirigent i svenska melodifestivalen sex gånger, kapellmästare vid Eurovision Song Contest 1985 och dirigerade flera svenska bidrag i samma tävling under 1980- och 1990-talen.

– Sedan blev han en stor del av Liseberg och dess musikaliska utveckling, säger Per Alexandersson som är underhållningschef på Liseberg.

Mellan 1999 och 2010 arbetade Curt-Eric Holmquist som programchef på Liseberg.

– Han var en otroligt fascinerande person och otroligt rolig. Det är en ynnest att ha fått lära känna honom, säger Per Alexandersson.

Skapade ”Lotta på Liseberg”

2004 bestämde Curt-Eric Holmquist att satsa på ett nytt koncept på stora scenen tillsammans med Lotta Engberg. Det blev ”Lotta på Liseberg”.

– Han tyckte att Göteborg skulle ha en egen allsång och frågade mig om jag ville leda den. Jag är vansinnigt glad att han frågade mig, för jag var inte så göteborgsk då. Han var väldigt bestämd att han ville hitta en tjej som allsångsledare, sa Lotta Engberg 2018.

Han var väldigt omtyckt som kapellmästare för sin lätthet och smidighet, och var otroligt musikalisk.

Per Alexandersson minns hans värme, generositet och humor. Han efterträdde Curt-Eric Holmquist 2011 då han slutade som programchef.

Men han fortsatte att vara kapellmästare för Lotta på Liseberg.

ANNONS

– Jag kan bejaka känslan när jag är färdig med något. Och nu är jag klar med det här. Fast allsången med Lotta släpper jag inte i första taget. Vårt kompisskap är så självklart; där Lotta är, där är också jag, sa Curt-Eric Holmquist 2011 efter att ha slutat som programchef.

Curt-Eric Holmquist var en väldigt omtyckt kapellmästare för sin lätthet, smidighet och musikalitet.

– De yngre musikerna såg upp till honom. Han hade en bred erfarenhet från allt från jazz till teater och varieté, säger Per Alexandersson.

Curt-Eric Holmquists familj önskar att få sörja i stillhet. Han brann för sjöräddningen i Fjällbacka och familjen ser gärna att man skänker pengar till räddningsstationen Fjällbacka i Curt-Erics namn i stället för att skicka blommor.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS