Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT

Kanye West slår tillbaka efter stämning

Rapparen och producenten Kanye West försöker få en juridisk stämning från ett fan avskrivet. Fallet kretsar kring begreppet exklusivitet och sätter onlinemusikens spelregler på prov.

Det var i mitten av april som Justin Baker-Rhett lämnade in en stämning mot Kanye West. Baker-Rhett menade då att rapparen lurat fans till att prenumerera på musiktjänsten Tidal på grund av falska löften om exklusivitet.

I februari lade West upp sin skiva "The Life of Pablo" på strömningstjänsten. Han skrev då även på Twitter att skivan aldrig någonsin skulle finnas tillgänglig för försäljning på Apple, och att den var exklusiv för Tidal. Men redan i april fanns skivan uppe på flera strömningssajter, inklusive branschledande Spotify.

Justin Baker-Rhett har sagt att han betalade för en prenumeration på Tidal trots att han hade redan hade ett Spotify-konto.

"Konsumenter lurades till att lämna över persondata och kreditkortsinformation på grund av en osanning", står det i stämningen.

Rapparen försöker nu få stämningen avskriven genom att hävda att skivans beats och texter hade förändrats mellan februari och april.

"Med andra ord var originalversionen av The Life of Pablo, som gjorde debut på Tidal i februari 2016 exklusiv", skriver Wests advokat i ett dokument som skickade in till domstolen tidigare i veckan.

Stämningen är registrerad som en grupptalan, där fler missnöjda fans kan ansluta för att få ersättning.