Kändisarnas extravaganta outfits på Met-galan i New York

En guldrustning i flera lager, ett tredimensionellt halvkroppsstort hästhuvud, ett 40 kilo tungt släp. Met-galan i New York är tillbaka – och det med besked. Och stjärnkocken Marcus Samuelsson fixade maten åt kändisarna.

ANNONS
|

Met-galan, som brukar kallas "fashion's biggest night out" (ungefär modevärldens stora festkväll), hålls varje år på Metropolitan Museum of Art i New York för att dra in pengar till museets kostym- och modeavdelning.

I fjol tvingades man ställa in evenemanget på grund av pandemin, men i år fick en mindre skara vaccinerade kändisar åter visa upp sig på röda mattan. Cirka 300 gäster var på plats, omkring en tredjedel så många som ett vanligt år.

Årets tema – "In America: A lexicon of fashion" (I Amerika: Ett modelexikon) – bäddade för vitt skilda tolkningar.

Tre lager guld

Lil Nas X, som prisades på MTV-galan föregående kväll, var klädd i tre lager guld. Först en kunglig fotsida broderad mantel. Under den bar han en guldrustning à la C-3PO från "Stjärnornas krig" och när han hade skalat av sig den återstod en kroppsnära glittrig guldoverall.

ANNONS

Och det var fler som hade satsat på utstyrslar i fler lager. Bland annat tennisspelaren Serena Williams, som kom i en överdimensionerad, fluffig fjädermantel i vitt, svart och rosa över en glittrig kroppsstrumpa.

Långa släp

En annan återkommande detalj var, som ofta vid galan, de långa svepande släpen.

OS-gymnasten Simone Biles, också hon klädd i flera lager, bar ett släp som uppgavs väga omkring 40 kilo.

Gästerna behövde inte bära munskydd under röda mattan-promenaden, men några valde ändå att täcka delar av ansiktet.

Realitystjärnan Kim Kardashian tog det hela ett steg längre och det var bara hennes hästsvans som stack fram i den helsvarta utstyrseln. Lillasyster Kendall Jenner valde motsatt strategi och var en av flera gäster i "nakenklänning" – hon hade en så gott som genomskinlig, juvelklädd kreation som lämnade lite åt fantasin.

Svensk kock

Den svenske kocken Marcus Samuelsson ansvarade för maten under galan. Under hans ledning hade tio New York-kockar, bland dem Emma Svensson från Falkenberg, tagit fram en växtbaserad meny som skulle passa galans tema.

– Galan erbjuder en ojämförlig möjlighet för nya talanger att lyfta sina karriärer och dela sina synsätt och hantverk, säger Samuelsson till Vogue.

Vanligtvis hålls evenemanget den första måndagen i maj, men i år fungerar galan som ett spektakulärt avslut på New Yorks modevecka.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS