Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören Jasmin Mozaffari tog emot priset för bästa film för sin "Firecrackers".

Kanadensisk tonårsfilm prisad på filmfestival

Kanadensiska filmen "Firecrackers" tog hem pris för både bästa film och bästa kvinnliga skådespelare på Stockholms filmfestival. Priset Stockholm Impact Award på en miljon kronor gick till brasilianska regissören Beatriz Seigner för filmen "Los silencios".

Årets upplaga av Stockholms filmfestival har haft demokrati som tema och totalt har 159 filmer från 60 olika länder visats. Festivalen avslutades som brukligt med en prisutdelning, där en kanadensisk film tog hem två av de mest prestigefyllda kategorierna.

Skådespelaren Michaela Kurimsky vann priset för bästa kvinnliga skådespelare på Stockholms filmfestival. Hon debuterar som skådespelerska och delar huvudrollen i filmen "Firecrackers" med Karena Evans.

Filmen handlar om två unga kvinnor som planerar att flytta från sin hemstad till New York och juryn prisade filmen för sin originalitet. "I framställningen av kärleken mellan två vänner, strävan efter frihet, självständighet och lojalitet i en våldsam värld", skriver man i sin motivering. Filmens regissör Jasmin Mozaffari var på plats i Stockholm och fick ta emot bronshästen, som väger cirka sju kilo, för bästa film.

Totalt korades 17 vinnare under festivalen. Ett av de största priserna är Stockholm Impact Award, på en miljon kronor. Det delas sedan 2015 ut till en regissör som i sin film tagit upp frågor om demokrati, jämställdhet eller mänskliga rättigheter. Priset består även av en skulptur designad av kinesiska konstnären Ai Weiwei och gick i år till brasilianska regissören Beatriz Seigner, som tog emot det på plats, för filmen "Los silencios". Den har visats på filmfestivalen i Cannes och utspelar sig i Amazonas, på gränsen mellan Brasilien, Colombia och Peru.