Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stephan Mendel-Enk.

"Kan inte tänka för mycket på det"

Stephan Mendel-Enk är en av fem nominerade till Borås tidnings debutantpris. - Råball, tycker den Göteborgsfödde författaren som just nu är i Bombay och skriver.

Förra våren debuterade Stephan Mendel-Enk med Tre apor, som skildrar hans uppväxt i Göteborgs judiska församling. Det är en roman som "med humor och inlevelse skildrar en familje- och kulturgemenskap, präglad av insiktsfull självironi", enligt motiveringen när boken nu nominerats till Borås tidnings debutantpris på 100 000 kronor.

- Råball! var det första Stephan Mendel-Enk tänkte när han fick höra nyheten berättar han på telefon från Bombay.

- Jag har varit här rätt länge och då blir man avklippt, så jag trodde att de hade delat ut det redan. Men jag har hört talas om priset, det är ett känt pris.

Allt som kan få en bok att stå ut och göra människor nyfikna är viktigt, menar han.

- Men jag kan inte tänka på det för mycket för då blir man knäpp. Det är lika bra att försöka göra något som jag kan påverka, alltså skriva så bra som möjligt.

Stephan Mendel-Enk har varit med sin familj i Bombay sedan i december och ska stanna till mars. Hans fru Malin Mendel Westberg gör reportage för tv, barnen går i skola och själv jobbar han med en uppföljare till Tre apor.

- Den ska utspelas i Bombay, kan man säga, men det är också vissa grejer från den förra boken som kommer igen. Det handlar fortfarande om judar för det finns lite spännande konflikter att ta upp här också, berättar han.

Borås tidnings debutantpris delas ut den 24 februari då Stephan Mendel-Enk egentligen ska vara kvar i Indien. Men det finns en öppning, berättar han.

- De snackar om att de kanske har råd att plocka hem mig. Det var inte säkert, men i så fall får jag komma.

Övriga nominerade till debutantpriset är Eli Levén med Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, Elin Ruuth med Fara vill, Anna Ringberg med Boys och Helena Österlund med Ordet och färgerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.