Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felix Sandman spelar pojkvännen till Hanna Ardéhns rollfigur i "Störst av allt". "Jag är raka motsatsen till Sebastian, men samtidigt har det varit ganska lätt att tänka hur jag hade varit om jag hade vuxit upp som Sebastian", säger Felix Sandman. Pressbild.

"Kan ge en tankeställare till 360 miljoner"

En skolskjutning i Stockholms finaste kvarter. Det är utgångspunkten för Netflix nya drama. Nu kommer den amerikanska strömningstjänstens första svenska originalserie, baserad på Malin Persson Giolitos roman "Störst av allt".

I köket i en villa äter en familj frukost. Stämningen är dålig och de är omringade av filmkameror. Huset är ovanligt stort för att tillhöra bara en familj, men ovanligt litet för att vara beläget i Djursholm. Just den här dagen spelades delar av den nya Netflixserien "Störst av allt" in med Hanna Ardéhn i huvudrollen.

Serien inleds med en skolskjutning på ett gymnasium där barn till många välbärgade familjer går, och i centrum hamnar Hanna Ardéhns rollfigur Maja – en "duktig flicka" som vuxit upp under fina förhållanden. Hon tar väl hand om sin lillasyster och får bra betyg – men gör samtidigt tonårsrevolt och söker sig till det farliga och förbjudna.

Det farliga i det här fallet är Felix Sandmans rollfigur Sebastian, son till Sveriges rikaste man. Han är populär i skolan, men inte på grund av sin personlighet. I stället för kärlek har han fått pengar av sina föräldrar, och ägnar sig åt knark och fest.

- Att få ge sig in i det som är överdådigt och storslaget, stora fester, båtar, droger, olika sociala ämnen som tas upp, det har varit intressant, säger Hanna Ardéhn.

Men det är inte själva skolskjutningen som är seriens huvudpunkt, utan rättegången och det psykologiska efterspelet.

"Varit min dröm"

Felix Sandman är kanske mest känd som artist. Före solokarriären och andraplatsen i Melodifestivalen 2018, var han en del av gruppen FO&O. Trots det är Sandman inte helt obekant med skådespeleri. Som barn ägnade han sig åt teater innan musikkarriären tog fart och han har bland annat spelat roller på Dramaten.

Trion blir komplett med komikern och skådespelaren William Spetz rollfigur Samir – men relationen mellan dem är komplicerad. Samir kommer inte från de rika kretsarna, utan från en mindre välbärgad förort till Stockholm.

- Jag tror att alla känner ett utanförskap och jag tror att alla vill vara en del i ett sammanhang. Samir söker sig från förorten till Stockholms finaste gymnasium och det säger någonting. Han kommer från lägre medelklass men söker sig till eliten för att han vill bevisa någonting, säger William Spetz och fortsätter.

- Ibland handlar det kanske inte om att andra har fördomar utan om att man har fördomar mot sig själv. Han har någon frustration gentemot sin egen klass.

"360 miljoner människor"

Serien kommer inte bara att visas i Sverige, utan även i de över 190 länder där Netflix finns tillgängligt.

- Jag tycker att det här är helt sjukt för mig personligen, som inte har gjort någonting så här stort tidigare. Handlingen, undertonen och budskapet kan ge en tankeställare till 360 miljoner människor, säger Felix Sandman.

William Spetz håller med.

- Malins berättelse i boken är inte bara om skolskjutningen som allt börjar i, utan en berättelse om klass och segregation. Det är väldigt segregerat i Sverige just, men det finns överallt. Det är väldigt häftigt att även om det är en svensk berättelse så är det också en skildring av det samhälle som finns överallt, säger William Spetz.

Serien har premiär på Netflix den 5 april.