Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyra Ekström Lindbeck.

Kan bli 2010-talets generationsroman

Att bli nominerad till Augustpriset för sin andrabok måste betraktas som anmärkningsvärt. Men så är också Lyra Ekström Lindbeck en anmärkningsvärt bra författare, kommenterar Björn Gunnarsson måndagens Augustnomineringar.

Smalt på bekostnad av brett twittrar DN:s kulturchef Björn Wiman om årets skönlitterära Augustnomineringar. Nåja, allt är definitionsfrågor. När Kristina Sandberg påbörjade sin trilogi om hemmafruliv var det nog få som insåg dess breda läsarpotential.

Sara Stridsbergs Beckomberga – ode till min familj kan inte heller kallas smal. Den är mycket läsbar och mycket vacker. Dessutom bedriver Stridsberg folkupplysning, genom att kritisera psykiatrireformen och synen på psykisk sjukdom. Ämnen som aldrig kan diskuteras för mycket i det svenska samhälle där psykisk ohälsa ständigt ökar, medan tabubeläggandet av själssjukdomar aldrig minskar.

Möjligen skulle Lyra Ekström Lindbeck kunna kvala in i Wimans smalnorm. Inte för att språket är svårt. Utan för att författaren är så utomordentligt noggrann. Romanen Ett så starkt ljus utforskar in i minsta detalj hur blickar, tonfall och gester uttrycker makt. I kärleksförhållanden såväl som i anonyma möten på gatan.

I berättelsen om huvudpersonens väg till lesbisk identitet, kärlek och självkännedom är vartenda ord avvägt och genomtänkt. Alltså måste boken läsas med samma långsamma noggrannhet. Den blir ett frihetsmanifest om hur kategorier och normer formar människors handlingar och tankar om sig själva.

Att bli nominerad till Augustpriset för sin andrabok måste betraktas som anmärkningsvärt. Men så är också Lyra Ekström Lindbeck en anmärkningsvärt bra författare. Ett så starkt ljus är den mest imponerande bok av en ung svensk författare jag läst på mycket länge. Kanske är den 2010-talets generationsroman.

Björn Gunnarsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.