Joan Baez uppträder på Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.
Joan Baez uppträder på Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.

Kampen är inte över för Joan Baez

Ända sedan Joan Baez slog igenom på Newport Folk Festival 1959 har hon varit en klar stjärna på folkmusikhimlen. På söndag spelar hon på Stockholm Music & Arts och intresset för musiken och mänskliga rättigheter brinner fortfarande lika starkt.

ANNONS
|

Joan Baez kan utan ett ögonblicks tvekan kallas en legend inom folkmusiken. Hon var en av dem som tidigt förenade musiken med aktivismen och var en central figur i protesterna mot Vietnamkriget under 60-talet.

Utöver detta har hon släppt över 30 album, hjälpt Bob Dylan att nå ut till de stora massorna och 1969 var hon ett av de huvudnamnen på Woodstockfestivalen.

- Det var fantastiskt att jag kunde vara en del av det. Men Woodstock var inte en revolution, det var tre fantastiska dagar. Alla hade en ursäkt att vara snälla mot varandra och polisen kunde lägga ner sina vapen och grilla korv istället, säger Joan Baez.

ANNONS

Musik och aktivism

Ända sedan början har kampen för mänskliga rättigheter fört Joan Baez över hela världen. Hon har hjälpt framtida presidenter i Tjeckoslovakien, upplevt bombningen av Hanoi julen 1972, gått i demonstrationer med Martin Luther King, Jr och gripits flera gånger av polisen på grund av civil olydnad. Hon har prisats ett flertal gånger för sina insatser. Men det finns fortfarande mycket kvar att kämpa för, konstaterar hon.

- Världen är en enda röra. Det är katastrofer varje dag. Jag har en vän som nyligen sa: “Halleluja, en dag utan skjutningar”. Överallt i västvärlden börjar fler och fler länder luta mot nationalism och här i USA är vi till råga på allt beroende av vapen.

Hur kan musiken göra skillnad i dag som den gjorde under 60-talet?

- Jag tror inte att vi har det där nu som vi hade på 60-talet. Det är kanske så att de musiker som upptäcktes då var exceptionella. I dag har vi många yngre som skriver en massa musik, men vi behöver ett nytt ledmotiv och det går inte att skriva ”We shall overcome” bara sådär.

ANNONS

Spridd kamp

Om du frågar Joan Baez är det inte bara musiken som hade en annan tyngd för drygt 50 år sedan. Även kampen var mer enad då.

- Nu har vi inte den där sammanhängande känslan av att alla kämpar mot samma mål.

Trots att det har gått lång tid sedan debuten fortsätter Joan Baez, nu 75 år fyllda, att resa runt och förena musik med aktivism. Hon tror själv att dessa två passioner är något som lockar hennes publik och ger henne energi till att fortsätta sjunga.

- Jag är fortfarande lyckligt lottad som får göra det här. Sången funkar fortfarande, så en stor del av mitt liv är att resa och sjunga. Men det kommer kanske inte att vara så för evigt.

Fakta: Joan Baez

Född: 1941 på Staten Island i New York.

Genombrott: Baez slog igenom 1959 på Newport Folk Festival.

Karriär: Hon har gjort sig känd för sina kampsånger och tolkningar av andra folkmusiker som Bob Dylan och Pete Seegers. Genom hela sin långa karriär har hon kämpat för mänskliga rättigheter och har mottagit ett flertal utmärkelser för sitt arbete.

Aktuell: Spelar på Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen i Stockholm den 31 juli.

ANNONS