Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kalle Moraeus trivs bäst i skuggan

Hyllad musiker, älskad programledare och folkkär ut i fingerspetsarna. I dagarna släpps Kalle Moraeus nya soloalbum "Komma hem" - men dalmasen är inte helt bekväm i rampljuset.

Tre år efter succén med hitlåten "Underbart" från albumet med samma namn kommer uppföljaren "Komma hem". Med solokarriär och nya skivsläpp följer intervjuer, fotograferingar och tv-framträdanden.

Uppståndelsen ser Kalle Moraeus som ett nödvändigt ont.

-Jag älskar att vara i fred. Jag älskar att ställa mig och jobba på mitt lilla snickeri. Men jag har anammat det här annars kan jag inte ha det här yrket, jag gör det inte för att bli sedd utan för att få spela, säger han.

Rollen som solostjärna utan ett band att gömma sig bakom har inte varit helt lätt att anpassa sig till.

-Nu handlar det mycket mer om bara mig, förut var det mer Orsa spelmän och där fanns jag i ett kollektiv. Det är lite... annorlunda, säger Kalle Moareus, suckar lite och ler. -Jag tycker inte att det är så jätteroligt.

"Älgtjur på retur"

Som medlem i Orsa spelmän och Benny Anderssons orkester är han van vid uppmärksamhet. När han för tre år sedan ställde upp i Melodifestivalen, vann "Körslaget" och blev programledare för "Moraues med mera" fick karriären en skjuts in i det skarpa strålkastarljuset. Livet innan dess beskriver han som "en älgtjur på retur".

-När älgtjurar blir gamla blir de lite mindre i hornen och de får stiga tillbaka för nya älgtjurar. Men jag har ju fått en ny karriär, säger han och förklarar: -Jag var helt inställd på att det blir som för de flesta andra kollegor, att det planar ut. Publiken vill ju ha nya artister. Jag har fått massor med nya publik. Det är fantastiskt roligt, för man är ju ingen Agnes direkt. Varken till utseende eller till sångrösten.

Kollar inte på egna program

I höst har tredje säsongen av hans underhållningsprogram "Moraues med mera" premiär. Inspelningarna vid Orsasjön avslutades nyligen, där artister som Eldkvarn, Darin och Marit Bergman dök upp. Trots höga tittarsiffror och hyllningar har Kalle Moraeus haft svårt att vänja sig vid att se sig själv i rutan.

-Jag tittar inte gärna på tv-program som jag själv har gjort. Det är konstigt att se sig själv, "vad tjock du är", "vad flintskallig du är" liksom.