Kajsa Grytt hoppar av Kalle Linds och Snedtänkts förlag

Planen var att Kajsa Grytts texter skulle ges ut i bokform på nystartade Vintitj förlag. Nu backar Grytt efter att förlaget presenterat sin verksamhet som ett retro-projekt.
– Kajsa är cool och jag förstår hennes beslut, säger förläggaren Kalle Lind.

ANNONS
|

Förlaget Vintitj är en avknoppning från populära podden ”Snedtänkt” och drivs av Kalle Lind och Linus Kuhlin. Men redan innan förlaget riktigt kommit igång drabbas man alltså av ett avhopp.

I ett pressmeddelande som skickades ut och som bland annat citerades av TT och ”Kulturnyheterna” skrev förlaget att en bok med artisten och låtskrivaren Kajsa Grytts texter fanns med i utgivningsplanen.

LÄS MER:Kändisar ställer sig bakom Förtalskassan

LÄS MER:Bob Dylan på svenska – många artister har känt sig kallade

Samtidigt presenterade Vintitj sig som ett förlag som sysslar med ”retro”. Ett ordval som fick Kajsa Grytt att omedelbart dra sig ur bokprojektet.

”Begreppet "retrokultur" är för mig idiotiskt. Mode och inredning kan vara retro. En lek med tidsåldrar och stilar. Ett sätt att ta sig tillbaka i tiden. Bra konst och kultur är tidlös och möter betraktaren i nuet. När det än skapats. Om mitt bidrag som fortfarande är pågående kallas retro vänder jag mig bort och skiter i det”, skriver Kajsa Grytt på sina sociala medier.

ANNONS

Kajsa Grytts inlägg avslutas:

”Är Lou Reed retro? Lena Cronqvist? Sonja Åkesson? Nej nej nej. Under det arbete vi gjort med att samla dem nämnde förlaget aldrig den profil de nu deklarerar. Jag tackar nu nej. Bra så.”

”Olika syn på begreppet retro”

När GP når Kalle Lind har även Vintitj hunnit kommentera saken på sin Facebook-sida, men han konstaterar för GP att det inte finns några ”hard feelings”.

– Jag har pratat med Kajsa Grytt och har all respekt för att hon inte vill bli retrofierad. Hon är en artist mitt i språnget, säger Kalle Lind.

– Vi har inte varit tydliga i vår kommunikation. Det vi vill göra är att samla in saker som finns men som inte är utgivna i bokform och i vår värld var Grytts texter en given utgåva. Men vi har uppenbarligen olika syn på begreppet retro, jag ser ju absolut inte henne som någon föredetting, säger Kalle Lind som trots det inställda projektet hyllar Kajsa Grytt för hennes integritet.

– Hon är cool och hennes förhållningssätt är punkigt i ordets ursprungliga och bästa betydelse. Hon är dessutom så indie att hon hoppar av vårt indieprojekt. Det har jag respekt för, säger han.

LÄS MER:Recension: ”Ingen går hel ur det här” av Kjell Andersson

LÄS MER:Kufar har alltid funnits runt Kalle Lind

Kajsa Grytt, som inte vill kommentera saken ytterligare, har en lång karriär inom svensk musik och var bland annat medlem av klassiska Tant Strul. Hon har gett ut ett flertal soloalbum, medverkat i tv-programmet ”Så mycket bättre” och utkommit med flera pjäser och romaner.

ANNONS

Ur Vintitj förlags programförklaring

"Med Vintitj förlag hoppas vi kunna kasta ljus på delar av nöjeshistorien som varit perifert, svårtillgängligt och/eller fallit i glömska. Vår ambition är att under det här förlagets namn samla upp sådant som hitintills varit utspritt, återpublicera obskyra verk och sammanställa biografier över tanter och farbröder som stått på scen och framför filmkameror och sjungit små stumpar och dragit små skämtbitar."

ANNONS